Uit BRIEVEN van lezers

Katholieken

Vervolgens zegt monseigneur Bomers zijn CDA-lidmaatschap op. Gezien zijn opzeggingsbrief heeft hij daar goed en langdurig over nagedacht. De voorzitter van het CDA kapittelt vervolgens de bisschoppen omdat zij het contact met de achterban verloren zouden hebben.

Wat is er toch aan de hand met de katholieken in Nederland en met het CDA? Vanuit het oogpunt van het christendom kan Nederland als missieland worden aangemerkt. Vele christenen hebben zich inzichten eigen gemaakt die goed aansluiten bij de heersende opvatting van de niet-christelijke samenleving. Hierbij zijn ze weggegroeid van oeroude principes uit de joodschristelijke traditie.

Voor het CDA betekent dit dat in morele kwesties in de volksvertegenwoordiging en wellicht ook bij de eigen achterban onvoldoende steun gevonden kan worden voor een werkelijk christelijke benadering. Met zeer veel energie en vindingrijkheid worden compromissen gevonden die voor de achterban wel christelijk geinspireerd lijken, maar dat in de praktijk niet zijn. Het valt dan ook niet te verwonderen dat het CDA fel reageert als hier op gewezen wordt.

De bisschoppen hebben een andere relatie met hun achterban dan de bestuurders van het CDA met zijn leden. Ze worden niet door deze achterban gekozen. Zij zien het als plicht om datgene te verkondigen wat zij in eenheid met de andere bisschoppen en de Paus als waarheid zien. Zij doen dit in de wetenschap dat een aanzienlijk deel van de aan hen toevertrouwde gelovigen deels van het katholieke erfgoed vervreemd is. Daar is moed voor nodig. Zeker als delen van achterban en media de bisschoppen op hardhandige wijze onder druk zetten. Het wordt hun verweten te weinig naar de achterban te luisteren.

Wordt het niet eens tijd dat de achterban serieus luistert naar de bisschoppen? Hoeveel katholieken hebben een bisschoppelijke schrijven als 'In Christus' naam' gelezen? Daarna is er tijd genoeg om het niet met elkaar eens te zijn. Maar met respect voor elkaars mening.

Rijswijk dr. R.H.A. Wessels

Gekleurd

Trouw maakt zich in de berichtgeving van 13 april over de vermoorde ANC-topman Chris Hani mijns inziens schuldig aan een merkwaardig 'gekleurd' taalgebruik: "Bij wraakacties 'overleden' vier blanken in zwarte woonoorden" . Die vier blanken overleden toch niet aan een hartaanval, maar werden toch gedood of vermoord?

Diemen J. de Ronde

Oorlogvoering

Oorlogvoering, daar is toch geen lol meer aan? Deze vraag wordt gesteld en bevestigend beantwoord door generaal Pieter Huysman in Trouw van 10 april. Je moet kunnen vechten om niet te hoeven vechten. Dus afschrikken en intimideren is geboden. Het persoonlijke wapen heeft de voorliefde van de generaal. Man tegen man, daar zit romantiek in. Ooit had Huysman een bijna-dood ervaring. De tunnel, het licht, de groene vlakte. Kortom 'vrede'. Een hele belevenis, geruststellend ook. Mocht de generaal zich ooit genoodzaakt zien iemand om 'zeep' te helpen dan is hij ervan overtuigd dat hij hem "naar een betere wereld" stuurt.

En wat ben ik weer overtuigd van de volgende uitspraak: 'Take the toys from the boys'.

Amsterdam Hetty Smit-Vermeulen

Oorlogvoering (2)

Bepaald geen Paasverhaal in Trouw van 10 april. Schokkend om zo onverhuld de mentaliteit van een beroepsmilitair geetaleerd te krijgen. Zijn kijk op de mens (de mannelijke?) is negatief en cynisch. Hij is slecht en wil alleen maar macht en wapens om die macht te vergroten. Overal op de wereld lopen figuren rond met dit denkpatroon en zolang dat zo is zullen er oorlogen zijn. Joegoslavie is daar een voorbeeld van.

De toekomstige soldaat moet op de trainingen worden 'afgeknepen', lees: ontmenselijkt, het gevoelsleven moet de kop ingedrukt worden. Als hij later stuk terugkomt van het oorlogsfront, weten de psychiaters er geen raad meer mee (oorlogsveteranen uit Vietnam).

Ik weet niet of de heer Huysman vertrouwd is met de bijbel maar als hij en alle andere mensen die zich thuisvoelen in het geweldsdenken Jesaja 9 eens gingen lezen of Zacharia 4. Misschien krijgt de Vredevorst dan ooit een kans en kan het echt Pasen worden op aarde. Niet voorbij de tunnel maar hier op aarde, want zo is het beloofd.

Amsterdam A. Vis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden