Uit BRIEVEN van lezers

Fraude In Trouw van 22 december staat een klein berichtje: De Amsterdamse rechtbank heeft twee studenten die met fraude enkele tienduizenden guldens hebben geincasseerd, veroordeeld tot 240 uur onbetaalde arbeid. Is dit als straf bedoeld?

Modale werknemers verdienen enkele tienduizenden guldens per jaar, waarvoor ze minstens 42 weken voltijd moeten werken. Blijkbaar vindt de Amsterdamse rechtbank dat modale werknemers zonder iets verkeerd te doen, minimaal zeven keer zo zwaar moeten worden bestraft als fraudeurs, tenzij ze oordeelt dat fraudeurs zeer vorstelijk moeten worden beloond. Als dit de nieuwe normen en waarden zijn waar de minister van justitie voortdurend op wijst teneinde calculerende burgers tot socialer gedrag te brengen, dan meld ik mij onmiddellijk vrijwillig aan als fraudeur, waarschijnlijk niet als enige, om voortaan ook met zes weekjes werken per jaar net zoveel te gaan verdienen als nu met een voltijdbaan.

Amsterdam C.J.H. Smal

Vreemdelingen

Hoe bitter en wrang: vlak voor Kerst wordt een vreemdelingenwet aangenomen, die de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van een hoger beroep-mogelijkheid ontneemt aan vluchtelingen die in doodsgevaar kunnen verkeren. En dat terwijl de ergste crimineel - terecht - die bescherming wel geniet. Procederen moet effectiever want Nederland is vol, heet het. Dat laatste is vanuit een leeg hart gezegd, inderdaad snel het geval. Je zou aan het Kerstkind willen vragen hoe hij erover denkt, want er was voor hem immers geen plaats in de herberg. Het is wel moeilijk om met een goed geweten 'vrede op aarde' te zingen. . . En te bedenken dat christen-politici hierin met name de hand hebben gehad. Beschamend.

Geldermalsen A.G. Bosma

Bezuiniging

In het artikel 'Zeker 9 000 banen weg' (Trouw, 21 december) wordt gesteld dat psychiatrische ziekenhuizen het zwaarst getroffen worden. De getallen liegen niet: Den Dolder 130 banen weg, Bloemendaal 93, enz. Niet te geloven, als ik denk aan de lange wachtlijsten, hier en daar zwaar overbezet personeel, zo kort mogelijk verblijf in afdelingen voor kortdurende opname en behandeling, onvoldoende differentiatie in afdelingen voor langdurig verblijf. Echter niet alleen arbeidsplaatsen vervallen maar ook resteert er minder tijd voor resocialisatie, therapeutische programma's moeten worden aangepast.

Hoe ongezond is een politiek of samenleving die dit soort ingrepen stimuleert dan wel tolereert? Uiterst navrant vind ik de botte weigering door de regering van het aanbod van de bonden in 1994 en 1995 geen loonsverhoging te vragen in ruil voor de opgelegde kortingen. De hiervoor verantwoordelijke politieke partijen verdienen terecht bij de komende verkiezingen flinke kortingen op hun 'arbeidsplaatsen' in Tweede Kamer.

Zutphen J.J. Bos

Ongewerveld

Het pleidooi van de Leidse bioloog Peter Koomen voor grotere inspanningen om de ongewervelde fauna in kaart te brengen (Trouw, 23 december) verdient applaus. De vogels en zoogdieren zijn overbedeeld door de wetenschap als gevolg van hun grotere aaibaarheid en door hun nauwere verwantschap met onze eigen soort. Liever spreek ik van onderbedeling van de andere diergroepen want in het algemeen wordt het belang van de studie naar ons natuurlijk erfgoed ondergewaardeerd. Natuurbeschermingsorganisaties, afhankelijk als zij zijn van het publieke draagvlak, kiezen lief en gezellig ogende panda's en dassen als beeldmerk en hun bescherming als speerpunt van beleid. Natuurwetenschappers zijn wat vrijer in hun keuze, dus: wat let ons? Gebrek aan geld en mankracht is in zo'n situatie vaak het eerste excuus dat wordt aangevoerd. Misschien waar, maar er zijn meer oplossingen. Door gebruik te maken van het enorm potentieel aan materiaal, kennis en kunde, aanwezig in en rond onze natuurhistorische musea in een nationaal informatienetwerk, op te bouwen uit deze regionale instellingen en de grote nationale instituten (Rijksherbarium, Instituut voor Taxonomische Zoologie) zou een veelvoud van de informatie beschikbaar kunnen komen. Met zo'n netwerk staat de wespenman in Leiden er niet meer alleen voor, zoals het artikel aangeeft. Wat daarvoor nodig is, is samenwerkingsbereidheid, coordinerend management en een steuntje in de rug van de overheid.

Een andere kans die over het hoofd gezien wordt, is die van de voorlichting en public relations. Ik verwijs naar de gesmeerde pr-machine die onze gevederde vrienden en goedogende viervoeters ter beschikking staat (wanneer verschijnt de eerste creche voor manke meitorren en zieke zweefvliegen?). Aan die omissie kan de publiekgerichte functie van natuurhistorische musea iets doen. Maatschappelijke aandacht voor onderzoeksprioriteiten krijg je niet via de wetenschappelijke literatuur maar door uit je ivoren toren te stappen en te vertellen waar je mee bezig bent.

Tilburg dr. F.J.M. Ellenbroek (directeur Noordbrabants Natuurmuseum)

Brinkman (3)

Ik ben 75 jaar. Zolang ik stemgerechtigd ben, heb ik altijd mijn stem uitgebracht. Voordat het CDA zijn intrede deed stemde ik voor de Tweede Kamer op de AR en voor de Provinciale Staten en gemeenteraad op de AR of de CHU en daarna op het CDA. Maar zolang Brinkman op de lijst van het CDA voorkomt, is mijn stem - als ik het beleven mag - niet voor die partij.

Arnhem A. van Egmond

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden