Uit BRIEVEN van lezers

Hans Küng In zijn op de Podiumpagina van 13 mei afgedrukte betoog beroept Hans Küng zich op de regel “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, zo doe dat ook een ander niet”. Mattheüs en Lucas hebben echter iets anders opgeschreven. Namelijk: “Alles wat gij wilt dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus”.

Dat maakt een groot verschil. Het is positief en provocerend. De negatieve verbastering, die veel voorkomt, leidt tot het alibi van de mens die aan het eind van het leven kan zeggen: “Ik? Ik heb nooit iemand kwaad gedaan.” Hetgeen op een vervelend leven kan wijzen. Haren R. van 't Lindenhout

Grozny Twintig dagen geleden liepen we door Grozny, de niet ontplofte projectielen ontwijkend. Wij, twee moeders uit Andijk, hadden de zorg op ons genomen om drie grote vrachtwagens vol met medicijnen, medische apparatuur, voedsel en duizenden knuffels daar te brengen waar deze hulpgoederen het hardst nodig zijn. De vrachtwagens kwamen vol door de inspanningen van honderden moeders, vaders en kinderen in Nederland.

De zachte, doch doordringende stem vanuit het lijkbleke gezicht van één van de duizenden gevluchte moeders. De zwart omrande, diepliggende, priemende ogen. De stem zegt: “Vertel het thuis in jouw land. Onze stem is te zacht en wordt niet gehoord. Vertel dat onze kinderen geen eten hebben, sterven, dat we geen huis meer hebben, geen medicijnen. Vertel dat het zinloos is. Wíj huilen van binnen. Onze tranen komen niet meer naar buiten.”

Goed, dachten we. Het zal uitgesproken worden. We maken thuis een persbericht en vragen om publikatie. De journalist vraagt: “Alles goed verlopen?” “Ja”, zeggen we naar waarheid. “Alles is aangekomen op de plek waar nodig.” De journalist reageert: “Ik denk niet dat we tot publikatie over kunnen gaan. Het is geen nieuws.” Het is té goed verlopen!

We leggen de boosheid naast ons neer en besluiten uit te rusten en dan weer verder te werken. Maar dan zien we de heer Kok en consorten aan hun banket in Rusland zitten. Oh ja, de nieuwslezer meldt dat de heren bij bepaalde parades het hoofd afwendden ter afkeuring van de oorlog in Tsjetsjenië.

En we zien de moeder weer voor ons, die haar zoon zocht tussen het puin en door Russische troepen in elkaar werd geslagen. Resultaat: haar benen op acht plaatsen gebroken en een maagperforatie.

Dan vlamt de woede door ons heen. Als men op grond van de informatie de handelwijze van de Russische ingreep in Tsjetsjenië afkeurt, laat dit dan ook blijken en stuur van het geld dat dit regeringsbezoek heeft gekost, vrachtwagens met levensreddende medicijnen en medische apparatuur. Andijk Nicolien Smit en Lidy Bootsman (Stichting Motherhood)

Herdenking Diaken van Berkel stelt via de omweg van een ingezonden brief (11 mei) een aantal vragen aan de Raad van Kerken, onder andere over de gelijktijdigheid van de herdenkingsdiensten van de joodse en christelijke kerkgenootschappen op 7 mei jl.

Toen de voorbereidingen over de dienst in de Domkerk zo ver gevorderd waren dat er uitnodigingen konden worden verstuurd, heb ik ook de joodse kerkgenootschappen uitgenodigd. Zij antwoordden toen dat zij niet zouden komen omdat zij zelf een herdenkingsdienst voorbereidden. Pas later bleek ons dat ook de joodse dienst via de tv zou worden uitgezonden.

Ik heb toen overleg gezocht met de heer Sanders van het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap. Hij zag geen enkele reden voor de kerken en de Ikon om van een uitzending af te zien. De Raad van Kerken heeft vervolgens in de publiciteit rondom de vesperdienst nadrukkelijk verwezen naar de joodse dienst.

Overigens hebben Raad van Kerken en Ikon het aanvangstijdstip van vesper en uitzending in een laat stadium moeten vervroegen in verband met een sportuitzending. Amersfoort Ed van Straten (algemeen secretaris a.i.Raad van Kerken)

Namen In De Kier van maandag 15 mei staat: “De multiculturele samenleving heeft zich geen plaats in de top (namen)lijst weten te verwerven: namen als Mohamed of Omar werden bij de steekproef slechts éénmaal geteld.”

Eerder in het artikel wordt echter een groot aantal namen uit het Engelse taalgebied genoemd, die wel hoog scoren in de populariteitslijst van kindernamen. Onder deze namen vond ik ook de Jeffrey's, Roys en Glenns, namen die bijvoorbeeld bijzonder populair zijn onder de ruim 400 000 Surinamers, Antillianen en Arubanen in Nederland.

Met andere woorden: is het groeiende gebruik van Engelstalige namen, behalve van internationalisering, dan geen teken van multiculturaliteit? Of geldt dit alleen voor namen van islamitische oorsprong? Leeuwarden Jeroen Bron

Paul de Leeuw Tegen mensen, die steen en been klagen over de 'bijdrage' van Paul de Leeuw aan het Songfestival te Dublin, kan alleen maar gezegd worden: eigen schuld, dikke bult. Wie graag naar het Songfestival kijkt, moet het er voor over hebben naar iets anders over te schakelen als men weet, dat deze proleet het commentaar 'verzorgt'. Vulgariteit en kwetsende taal behoren nu eenmaal tot zijn handelsmerk.

Op de Belgische zender I werd hetzelfde beeldverslag uitgezonden met daarbij echt Belgisch (beschaafd) commentaar. De tegenstelling tot Nederland, waar heden ten dag alles door de beugel schijnt te kunnen, wordt hierdoor pijnlijk duidelijk. H. I. Ambacht P. A. Peekstok

Angst Het moet mij van't hart dat ik uw keuze de euthanasiediscussie (zij het voorlopig) af te sluiten met de gedachtenspinsels van Vonne van der Meer uiterst ongelukkig vind. De strekking van haar verhaal (Letter & Geest, 13 mei) geeft voeding aan de angst die bij oude(re) mensen kan leven. Een slotartikel met een positievere strekking van de, overigens goede, serie over euthanasie zou mijns inziens passender zijn geweest. Amersfoort N. van Buitenen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden