Uit BRIEVEN van lezers

Toverdozen De Hervormde Kerk doet me denken aan die Chinese toverdoosjes, als je er een opent zit er altijd wel weer een andere, nog kleinere, in verstopt. De Gereformeerde Kerk daarentegen lijkt op een grote, stevige kartonnen doos, die echter in de regen heeft gestaan. De lutheranen bewonder ik om hun onuitsprekelijk geduld waarmee ze achter deze twee ongelijkwaardige dozen aanschuiven. Zou het ooit passen?

Slag in gezicht

Gedurende de afgelopen synodedagen zijn er goede en intensieve gesprekken geweest tussen gereformeerden en gereformeerde bonders. Ondanks uiteenlopende standpunten hebben we toch samen de spanning doorgemaakt rond bepaalde agenda-punten. Maar op het moment dat je daar met een goed gevoel aan terugdenkt krijg je een slag in je gezicht van de bonds-secretaris. Er zijn maandag in de gesprekken over de deelname van de lutheranen in het SOW-proces zaken verkeerd gegaan. Het lijkt me echter voor de moderamina niet moeilijk aan ir. Van der Graaf uit de leggen hoe dat vergadertechnisch bedrijfsongeval in elkaar stak. Het is minderwaardig deze gang van zaken aan te dragen om op te kunnen stappen uit de Raad van Deputaten Samen op Weg en dan ook nog met bewoordingen als 'kaltgestellt'.

Met dit optreden doet de algemeen secretaris zijn eigen bondsleden geen recht maar stelt ze in een verkeerd daglicht; dan is het inderdaad goed dat hij uit de Raad van Deputaten stapt. Op de synode heb ik waardige opvolgers ontmoet. Ik weiger me mijn goede gevoel over het wederzijdse contact op deze synode af te laten pakken.

Zeist Ds. Jaap Huttenga

Regelgekte

In een land waar een werkgever 50 duizend gulden boete moet betalen als een werknemer op het sportveld de WAO wordt ingetrapt, is het een koud kunstje om een voor haar principes opkomende partij als de SGP voor de rechter te slepen. In de huidige Nederlandse regelgekte, zeg maar regelhysterie, is niets ter dol. Maar als een rechter in Nederland werkelijk de SGP op grond van haar besluit geen vrouwen als lid toe te laten, zou verbieden (over democratie gesproken) dan dienen allen uit de gereformeerde gezindte, of ze nu lid zijn van SGP, RPF of GPV, solidair te zijn en onmiddellijk alle onderscheidingstekenen, ridderorden en medailles terug te sturen naar 'Den Haag'.

Zierikzee A. Bin

Knuppel

Mr. P. H. S.van Rest is kennelijk iemand die niet woedend wordt als er bij hem wordt ingebroken of wanneer zijn vrouw dreigt te worden aangerand. (Podium, 7 oktober). Hij probeert niet hoe dan ook de misdadiger direct onschadelijk te maken. Nee, hij gaat eerst na welke handelingen hij zich juridisch kan veroorloven om later niet door de rechter te worden aangesproken op die handelingen. De teneur van dit artikel is, zoals ook steeds van collega-juristen: de crimineel moet omgeven worden door een juridisch waterdichte argumentatie (zonder enige vormfout), terwijl het slachtoffer zich voor zijn handelen moet verdedigen. Wie heeft er nu een kronkel? Heeft het wellicht te maken met het verschil tussen de begrippen rechtsgevoel en uitvoeren van de letter van de wet?

Amsterdam G. P. du Cloo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden