Uit BRIEVEN van lezers

Mateman Hoe is het toch mogelijk dat een partij (CDA) een persoon als Mateman het woord laat voeren. De man wappert met losse papieren, luistert niet naar wat de minister zegt, vervalt in vele herhalingen en laat blijken het duidelijke betoog en de goede uitleg van de minister niet te kunnen volgen. Een wanvertoning.

Al eerder hebben we kunnen constateren, dat CDA-fractielid Van der Heijden in een belangrijk debat zich absoluut niet wist staande te houden. Heerma moest al wijken. Dat is een goede zaak. Kiezers zullen ervoor moeten zorgen dat mannen van het kaliber Mateman-Van der Heijden spoedig verdwijnen van het politieke toneel.

Muiderberg W. Sierksma

Fokker (2)

Jürgen Schrempp, topman van Daimler-Benz, zit gebogen over de kerstprijsvraag van Trouw. Hij pijnigt zich het hoofd over alle citaten en nog het meest over wat hij zelf gezegd heeft. Er zijn verscheidene opties mogelijk: “Rot toch op naar je eigen land!” Nee, daar is hij te netjes voor, hij is geen voetballer. Misschien deze: “Je moet alleen dat bord voor je kop zien”, maar dat ziet hij nu juist niet, dus deze valt ook af. De volgende dan? “Mijn oprechte verontschuldigingen voor de hachelijke situatie waarin ik u heb achtergelaten.” Ja, kom nou! Hij kijkt wel uit. Dat zei Nick Leason toen hij het gevang in ging.

Dan breidt zich een brede lach over zijn gezicht uit. Deze is het! “Nederlanders zijn de beste onderhandelaars ter wereld. Maar ze krijgen een probleem: ik begin het ook te leren.” Vergenoegd wrijft hij zich in de handen. Misschien wint hij de wandeldoos wel. Dan kan hij later nog eens langs al zijn 'troetelkinderen' wandelen. Maar wel incognito natuurlijk.

Ermelo Piet de Jong

Fokker (3)

De FNV begint een kaartenactie om Fokker in de lucht te houden. Mijn inziens een erg slap initiatief, een kaartje insturen kan iedereen. Geld moet er komen! Hoe? Gewoon een Fokker-tax instellen. Met tweehonderd gulden de man hebben we 3 miljard! Onrealistisch? Ik dacht het niet. De Nederlander slikt zonder een krimp eco-tax, energieheffing en BTW op telefoongesprekken. Daar weegt het behoud van onze nationale trots toch wel tegen op, dunkt mij.

Utrecht K. Kaas

Uitwijzing

Als er niets gebeurt, zal binnenkort een Iraanse vrouw met haar twee dochtertjes op het vliegtuig terug naar Teheran worden gezet. Ze was naar Nederland gevlucht omdat ze niet wilde dat de meisjes op hun negende jaar door hun vader zouden worden uitgehuwelijkt. Zo'n man verdient de titel vader niet, maar ons land verdient de titel rechtsstaat niet wanneer de uitspraak van de rechter wordt uitgevoerd en de vrouw met haar twee kinderen naar Iran wordt terug gezonden. De vrouw wacht daar ongetwijfeld een zware straf, misschien zelfs de dood, de kinderen zullen regelrecht worden verkracht, want een ander woord kan ik niet bedenken voor het uithuwelijken van kinderen aan volwassen mannen. Ik weet ook wel dat we niet alle vluchtelingen die hier komen, kunnen opnemen maar het is onbegrijpelijk dat zelfs maar wordt overwogen deze vrouw terug te sturen naar het land waaruit zij terecht is gevlucht.

Amsterdam J. de Wit

Bond

Met de verzuchting van ds. Y. de Groot, dat de Gereformeerde bond eindelijk constructief zou moeten gaan meewerken in het SoW-proces ben ik het geheel eens. Door de discriminatie van de vrouw door de Bond (geen vrouwelijke ambtsdragers, daarmee zondigend tegen artikel 1 van onze Grondwet) ligt er toch al een zware hypotheek op het overleg met de andere gesprekspartners.

Natuurlijk moet men tot het laatste wachten met elkaar af te schrijven (hoewel - de vrijzinnigen kunnen met de nieuwe kerkorde geen kant uit, om van de remonstranten helemaal te zwijgen). Maar er kan een moment komen, dat in het belang van de voortgang van het SoW-proces gezegd moet worden: tot hiertoe en niet verder. Inderdaad lijkt dat ogenblik nu aangebroken.

Capelle a/d IJssel J. van de Berge

Gestoord

Kommer en kwel bij de Riaggs. Nu ook weer in de column van Selma Schepel (Trouw, 25 januari). Gelukkig worden er ook nog wel eens mensen goed behandeld. Zoals ondergetekende. Geen klachten over intakegesprek of verwijzing. Natuurlijk zijn de Riaggs niet alleenzaligmakend. Er moet gewerkt worden. Het meeste werk gebeurt thuis, met de vragen of adviezen van de hulpverlener in de oren. Enig relativeringsvermogen is nooit weg. En levensbeschouwelijke hulp (in mijn geval van de predikant) was onmisbaar. Zodat een prettig gestoord mens het leven weer een beetje aan kan.

Zuidland Atie Jongejan

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden