Uit BRIEVEN van lezers

Slecht gezicht Het redactioneel commentaar dat onder de kop 'Geen gezicht' in Trouw van 16 mei stond, is gebaseerd op een uitspraak die ik niet heb gedaan. Daarmee is de bijdrage die de CDA-Tweede-Kamerfractie wil leveren aan een vreemdelingen- en asielbeleid dat ook op langere termijn over voldoende draagvlak in de samenleving blijft beschikken in een verkeerd daglicht gesteld.

Het is mede de verantwoordelijkheid van politici om moeilijke thema's aan te snijden. Dat heeft de CDA-fractie nu gedaan. Er is momenteel geen verkiezingscampagne en het aantal asielzoekers lijkt lager uit te komen dan eerder werd verwacht. Door de vreemdelingen- en asielzoekersproblematiek nu aan de orde te stellen ontstaat er naar wij hopen meer ruimte voor een debat over de inhoud. Het CDA wil een visie presenteren die het mogelijk maakt dat we in onze samenleving ook op lange termijn nog met overtuiging de vluchteling kunnen en willen opnemen. Dat kan niet zonder snelle procedures, het daadwerkelijk uitzetten van diegenen die hier niet mogen blijven en het bestrijden van de illegaliteit. Een essentieel onderdeel van de CDA-visie - ik heb dat overigens niet in Trouw teruggevonden hoewel het een belangrijk element vormde van mijn betoog - is een blijvende inspanning op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking.

Ik zou het bij deze korte weergave van mijn boodschap kunen laten ware het niet dat mijn betoog door de in het hoofdcommentaar gebezigde kwalificaties geweld wordt aangedaan. Ten onrechte heeft de schrijver een verkeerd opgetekende zin als basis gebruikt voor een commentaar dat als strekking heeft dat het denken in de CDA-fractie een gevaarlijke wending neemt. Deze conclusie is mede gebaseerd op een maandag in Trouw aan mij toegeschreven uitspraak dat asielzoekers in procedure “geen gezicht mogen krijgen.” Wat ik heb gezegd is juist het tegendeel.

Indien men asielzoekers maandenlang in procedure houdt en huisvest in de gemeenten krijgen ze voor straat, buurt, school en kerk een 'gezicht'. Er ontstaat een begrijpelijke vorm van solidarisering met hen indien de overheid na maanden komt met de mededeling dat ze Nederland moeten verlaten. Aan die uitspraak een 180 graden draai geven is welhaast malicieus. Trouw toont hier een slecht gezicht.

Als een politieke partij een inhoudelijke visie probeert te formuleren over een zo gevoelig thema als het vreemdelingen- en asielbeleid ligt er vervolgens bij de media een verantwoordelijkheid om tenminste te proberen oor en oog te hebben voor de lijn van het betoog. Dat is hier niet gebeurd. Ik betreur dat. Aan de schrijver van het commentaar wil ik nog wel zeggen dat hij de tekst van mijn toespraak natuurlijk alsnog mag opvragen. Den Haag Jaap de Hoop Scheffer (Tweede-Kamerfractie CDA)

Naschrift redactie. Onze redacteur heeft de bewuste uitspraak van het Kamerlid niet ontleend aan de toespraak die hij zaterdag jl. hield op een CDJA-bijeenkomst in Den Bosch, maar aan de discussie die hij nadien met de jongeren aanging.

Twitchen

Jac. P. Thijsse zou zich in zijn graf omdraaien als hij het verschijnsel 'twitchen' (Trouw, 6 mei) zou zien. Vogelliefhebbers die als zombies met 160 km/uur massaal naar de andere kant van het land scheuren om daar net te laat aan te komen doordat een zeldzame Balkansperwer net gevlogen is.

Als verzamelaar van oude camera's ken ik de kick van het vinden van zeldzaamheden. Maar wat mensen als Schaftenaar vertonen is een abnormale verzameldrift, een verslaving waarvoor alles opzij gezet wordt. Dat heeft niets meer met natuurliefde te maken, maar alles met milieuvervuiling.

Wat mij echt boos maakt is dat deze bezeten bird watchers zelfs het leven van andere weggebruikers op het spel zetten bij deze ongeremde verzameldrift. Een beter milieu begint dus bij het opheffen van het 06-nummer van Dutch Birding, en bij het gewoon weer gaan genieten van de eerste zwaluw en grutto of van een nachtegaal in een bosje.

Hopelijk gaat de Nederlandse natuurbeweging deze rotte plek in de eigen gelederen schoonmaken; dat scheelt al gauw evenveel luchtvervuiling als van tientallen varkenshouderijen. Voorschoten Martin Kroon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden