Uit BRIEVEN van lezers

PvdA Twee berichten in Trouw zijn mij in de afgelopen week bijzonder opgevallen: eerst een bericht dat het PvdA Tweede-Kamerlid Rick van der Ploeg pleit voor meer marktwerking in de economie, omdat dit ten voordele zou strekken van juist de zwakkeren in de samenleving.

Enkele dagen later een bericht dat de PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer, Jacques Wallage in bepaalde gevallen loonkostensubsidie wenselijk acht: minder marktwerking dus en méér overheidsbemoeienis. Je vraagt je af: staat de PvdA nog ergens voor? Of is het allemaal opportunisme wat de klok slaat, dan weer eens buigend naar rechts, dan weer eens buigend naar links? Ik hoop dat ik ongelijk heb. PapendrechtJ. C. de Groot

Kamermeisje (2) Ik ben het oneens met de commissie gelijke behandeling, volgens welke in een advertentie goede beheersing van het Nederlands niet als eis gesteld mag worden. (Trouw, 2 augustus). Dit heeft niets met discriminatie van buitenlanders te maken. Een kamermeisje heeft voor het verrichten van haar werkzaamheden het Nederlands misschien niet onmiddellijk nodig, maar om sociaal te kunnen functioneren wel, tenzij men haar tot robot wil degraderen.

Als iemand van plan is langer dan voor een paar dagen of een lange vakantie in Nederland te verblijven, moet die persoon gewoon Nederlands leren. Ik voel me door de uitspraak van de commissie als Nederlander gediscrimineerd en vind, dat iedereen die hier woont of zich vestigt het Nederlands moet beheersen. Nijkerk M.J.T. Kuppens

Evangelisten Het zal maar van je gezegd worden. Als geïnspireerd verslaggever heb je je best gedaan om zo goed mogelijk weer te geven wat er allemaal gebeurd is. Het was geen neutraal verslag. Maar wie zou bij zo'n gebeuren nog neutraal kunnen blijven? Toegegeven, je hebt geen life verslag gegeven. “Hier is de evangelist Marcus, rechtstreeks uit Jeruzalem, NBC-news, goedenavond.” Het verslag kwam later, toen steeds meer mensen dreigden te vergeten wat er allemaal gebeurd was. Maar voordat het zover was heb je nog eens alles nagegaan, je hebt je notities nagekeken en de verschillende getuigen nog eens goed ondervraagd.

Maar wat gebeurt er dan? Bijna twintig eeuwen later oordeelt een zekere professor De Jonge, dat jouw verslag niet echt betrouwbaar is. En niet alleen het jouwe, ook dat van de drie anderen, Mattheüs en Johannes en nota bene zelfs ook van Lucas. Lucas, de wetenschapper, die als een professor aan een rijksuniversiteit begint met te schrijven “dat hij alles van meet aan nauwkeurig heeft nagegaan.”

Maar nee hoor. Wat zegt professor De Jonge in Trouw van 7 augustus? “In het toevoegen van anekdotes en wonderverhalen waren ze in de regel makkelijk, maar Jezus' uitspraken gaven ze steeds vrij letterlijk door.” Over arrogantie gesproken. Nog steeds zijn er mensen die vraagtekens plaatsen achter de vakbekwaamheid van de Evangelisten. Alsof het dagdromers waren of mensen die zo af en toe eens een sterk verhaal er tussen flansten hoewel ze voor de drommel wel wisten dat ze uit een vrome duim zogen. Er wordt getwijfeld aan de integriteit van mensen die haast allen ooggetuigen waren. Want De Jonge ziet het beter.

Zou professor De Jonge de Evangelieën echt wel eens gelezen hebben? Niet meteen met die lastige kritische bril op, maar gewoon onbevangen? Gewoon eens luisteren? Heeft hij dan nooit begrepen dat al die vier geïnspireerde verslagen, vanuit welke invalshoek ook, als vier wegen naar één groot doel lopen: het lege graf? Vanaf het prille begin tot op vandaag is dat de essentie van het christendom, beleefd door miljoenen mensen in alle mogelijke culturen. Vier symfonieën, geschreven in vier toonsoorten, maar op één thema: de dood is overwonnen. Zo letterlijk als het maar kan. Vergeleken met professor De Jonge zaten de Evangelisten met hun neus bovenop het goede nieuws. Bijna met een hautain westers 'ach-ze-wisten-niet-beter' wordt de vloer aangeveegd met deze wijzen uit het oosten.

Maar ik kijk liever door hun ogen naar het verhaal van de Levende dan door het wetenschappelijke brilletje van professor De Jonge. Die Evangelisten waren zo gek nog niet. Zierikzee Mar van der Veer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden