Uit BRIEVEN van lezers

Grondwet “Wij doen ons best om te voorkomen dat er emotionele reacties komen uit onze gemeenschap” of: “Onze mensen zijn bang dat de toestanden in Duitsland naar Nederland zullen overslaan”. Dit soort geluiden, geproduceerd door sommige Turkse leiders, waren de afgelopen dagen in bijna alle kranten te lezen. Hiermee probeert men de Nederlandse regering onder druk te zetten om haar standpunt ten aanzien van de Koerden te wijzigen.

Nederland heeft op basis van zijn grondwet de oprichtingsvergadering van een Koerdisch parlement in ballingschap toegestaan. Dezelfde grondwet die ons minderheden, dus ook Turken, de mogelijkheid biedt ons te organiseren onder welke vorm dan ook, zolang de spelregels niet overschreden worden. Dat sommige grondwettelijke besluiten pijn doen aan bepaalde groepen is begrijpelijk; maar dat mag in geen enkel geval aanleiding zijn om de grondwet niet te eerbiedigen.

De bovengenoemde kreten kunnen, naar mijn mening, de Turkse gemeenschap in Nederland eerder schaden dan dienen. De gemiddelde lezer krijgt de indruk dat het hier om een kudde emotionele wezens gaat die ieder moment in geweld kan uitbarsten omdat de buitenlandse politiek van Nederland haar niet zint. Wat helemaal niet het geval is. Bovendien kunnen deze uitspraken extreem rechts zeker in de kaart spelen. Dezelfde Ates die zich binnen het CDA ooit sterk heeft gemaakt voor een zetel in de Nederlandse Tweede Kamer, overweegt vandaag de Turkse bedrijven te adviseren de Nederlandse produkten te boycotten. Hiermee heeft hij de politiek een andere betekenis gegeven. De heer Ates was de afgelopen dagen meermalen actiever dan de Turkse ambassadeur zelf. Hierdoor heeft hij duidelijk gemaakt waar zijn prioriteiten en die van zijn 'grootste' Turkse organisatie in Nederland liggen. Iedereen weet nu dat zijn moskee-organiatie ten dienste staat van de staatspolitiek van Turkije en niet van de belangen van de Turkse gemeenschap, die niet gediend worden door dreigementen aan het adres van Nederland.

Omdat die belangen het beste behartigd kunnen worden in samenwerking met anderen, zie ik de toekomst somber tegemoet. Want wie zal nu durven samenwerken met een Turkse schaduwambassadeur? Ook de moslimgemeenschap in haar geheel zal moeten incasseren door die onverantwoorde optredens van de heer Ates en dat zal duren zolang hij voorzitter is van de Islamitische Raad Nederland. Culemborg Halim El Madkouri

Volksmond

De Erasmusbrug, in de volksmond 'De Zwaan' geheten, zo wordt er gezegd. Maar het is de laatste jaren wel zo dat het stadhuis de woorden in de volksmond legt. Uit veiligheidsoverwegingen, want als men de volksmond zijn eigen gang laat gaan, komt er gewoonlijk weinig complimenteus uit. Zadkine's 'Verwoeste Stad' heet in de volksmond 'Jan Gat' en Naum Gabo's prachtige sculptuur 'Het Ding', en zonder preventief ingrijpen van gemeentewege had de Erasmusbrug wel eens 'Sprietbrug' kunnen gaan heten, of eenvoudigweg 'De Nieuwe Brug'.

Ik zou niet kunnen zeggen of er in Rotterdam een ambtelijke commissie bestaat die bepaalt wat de volksmond zegt, maar mij zou het niet verbazen. In elk geval heeft het volk er niets mee te maken. Rotterdam René Verkamman (behorend tot het volk van Rotterdam)

Schuivende Pluto

Veel hoogdravende woorden in het artikel van Koert van der Velde over astrologie (Trouw, 13 april).

Maar zo'n onzin hoeft toch niet? Ik weet dat astrologen de sterrenbeelden van de dierenriem verschuiven, maar Pluto stond op 17 januari in het sterrenbeeld Slangendrager, en beslist niet in Leeuw of Boogschutter. Leeuw en Boogschutter liggen ver van elkaar, dus Pluto schuift niet van de een naar de ander. Pluto komt pas in 2011 in de Boogschutter en dat kan iedereen in een sterrengids vinden.

Voor mij dus geen astrologische training van De la Haije Fluitenberg A. Groeneveld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden