Uit BRIEVEN van lezers

Samen op weg

De eersten worden immers geacht te kunnen leven met andermans fundamentalistische trekken, terwijl van de laatsten als vaststaand wordt aangenomen dat zij niet kunnen verdragen dat aan de grondvesten van het 'geloof der vaderen' gemorreld wordt.

Nemen de Samen-op-Weg-kerken daarmee op de koop toe, dat zij daarmee ons, remonstranten, impliciet buitensluiten? Wij kunnen toch niet spreken van een geloof "dat bergen verzet" , als achterhaalde aanvallen op zusterkerken onverkort gehandhaafd blijven om moeilijke discussies binnen de eigen gelederen uit de weg te kunnen gaan? Heeft de vrees voor rumoer het gewonnen van elke mogelijke aanvechting de meest intolerante passages uit de bijna vier eeuwen oude leerstukken te schrappen en de drie formulieren van (on)enigheid bij te zetten in het christenkundig museum?

Staan alle hervormden, gereformeerden en lutheranen werkelijk achter dit voorstel? Zijn het alleen de remonstranten die hiervan schrikken?

Zwolle J.A. Fernandes-van Lookeren Campagne (Remonstrants vrouwen contact)

Samen op weg (2)

Hoewel niet behorend tot de Gereformeerde bond wil ik toch met enige verontwaardiging reageren op het Podiumartikel van A. van Ginkel in Trouw van 11 december. Het denken en geloven van de Bonders is altijd vol geweest van trouw aan en liefde voor de kerk. Het lijkt me zeer begrijpelijk, dat het in hun gedachtengang onmogelijk is de hervormde kerk te sluiten en een nieuwe op te richten.

Zij zagen de uittocht van velen, maar konden niet meegaan, zij verstonden dit als Gods gebod en wensten trouw te zijn ook aan een zieke kerk, waarvan het bestuur niet deugde en de leer werd aangetast.

Waar de gereformeerden geen cent meer over hadden voor de hervormde kerk, legden zij hun kerkelijke bijdrage plaatselijk en landelijk vaak in de handen van bestuurders die in hun ogen verkeerd bezig waren. Maar de kerk was meer dan de mensen die haar vertegenwoordigden.

En nu komt Van Ginkel vertellen, dat hij deze mensen wantrouwt. Zij zouden alleen maar eigenbelang nastreven en niet werken aan de eenheid van de kerk. Nu zouden ze de Geest van God bedroeven, omdat ze niet bereid zijn de aloude kerk te sluiten. Nu maken ze zich schuldig aan "de taal van een politicus of vakbondsman" . Verbijsterend dat Van Ginkel niet inziet hoe pijnlijk deze opmerkingen voor de Bonders zullen zijn.

Wil men voor de toekomst iets bereiken, dan kunnen beschuldigingen als hier gedaan beter achterwege blijven.

Oostkapelle W.A. Bos

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden