Uit BRIEVEN van lezers

Wiegel Zowel via de televisie als in Trouw heeft het erelid van de VVD - de heer H. Wiegel - alle aandacht gekregen om zijn ongenoegen kenbaar te maken over de zijns inziens te geringe bezuinigingen en lastenverlichtingen van de 'paarse coalitie' op basis van de proeve van Kok.

Toen in 1971 Witteveen - de enige VVD'er die minister van financiën is geweest - zijn portefeuille aan Nelissen overdroeg, bleken er later tegenvallers van anderhalf miljard te zijn. Wiegel was in die periode (1967-1971) kamerlid voor de VVD.

In 1972, nadat in de nacht van 16 op 17 juli de DS'70 ministers Drees en De Brauw uit het kabinet Biesheuvel waren getreden - verschil van inzicht inzake bezuinigingen en inflatiebestrijding - kreeg de VVD een goede gelegenheid de in woord en geschrift beleden bezuinigingen in daden om te zetten. De meerderheid van het dagelijks bestuur van de VVD vond dat de VVD de kant van DS'70 moest kiezen. Fractievoorzitter Wiegel zag echter geen reden om met dit kabinet te breken (zie Hoedeman: 'Hans Wiegel en het spel om de macht').

Kabinet Van Agt-Wiegel 1977-1981. In het voorjaar 1978 wordt het sociaal-economisch ombuigingsplan Bestek '81 gepresenteerd onder andere om een bezuiniging van 10 miljard te realiseren. CDAminister van financiën Andriessen ondervindt tegenwerking en stapt in februari 1980 uit het kabinet. De verwachting is dat de VVD volgt omdat zij het strenge begrotingsbeleid van Andriessen steunt. Maar (minister) Wiegel weerstaat zowel in februari als in augustus 1980 de interne druk om te breken met dit kabinet.

Prof.dr. A. Knoester: 'Economische politiek in Nederland' (pag. 147): “In deze kabinetsperiode (dus Van Agt-Wiegel 1977-1981) liep de belastingdruk en de sociale premiedruk verder op en wel met twee procentpunten van het nationaal inkomen. Hetzelfde gold voor het financieringstekort. Dit liep op van 3,8 procent (einde kabinet-Den Uyl in 1977) tot 8,2 procent van het nationale inkomen in 1981. Er vond dus geen werkelijke ombuiging op de overheidsuitgaven plaats.”

De wijze waarop Wiegel zijn visie inzake bezuinigingen en lastenverlichting via de tv brengt, is publicitair boeiend, maar omdat juist Wiegel als kamerlid (fractievoorzitter) en als minister zoveel kansen op de noodzakelijke gezondmaking van 's lands financiën heeft laten liggen, lijkt hij mij niet de eerstgeroepene om zoveel aandacht te krijgen voor het luiden van de 'alarmklok'. Naaldwijk H. Vingerling#

Uitval In het artikel over de overlast in Nederland door de hitte in Trouw van 30 juli wordt 'de uitval' (het woord alleen al) onder varkens genoemd van 20 procent. De reactie van het landbouwschap: “We noemen het niet voor niets intensieve veehouderij. Zo veel beesten bij elkaar vormen uiteraard een risico. Dat gevaar loop je nu eenmaal als ondernemer”.

Het bewijst voor mij maar weer dat zodra je dieren 'in produktie' neemt je ze niet meer kan zien als unieke levende wezens. Dat het opeten van dieren gepaard gaat met vernedering, misbruik, kwelling. Heemskerk Sjon Kootwijk#

Rijdende theepot In Trouw van 1 augustus lees ik dat Jan Misset behalve de Droste-verpleegster ook de legendarische rijdende theepot heeft ontworpen.

Meteen dook er bij mij een jeugdherinnering op. Bij ons stond namelijk in de twintiger jaren een rijdende theepot. Het was een kolossale, witgeschilderde theepot, met een doorsnee van ongeveer 1 meter 80. Hij werd getrokken door een paard. De wielen zag je niet, die zaten binnenin, evenals de voerman die het paard door een luikje bestuurde.

De oorspronkelijke eigenaar had een theeplantage in (toen) Nederlands Indië. Hij verhandelde thee van het merk Monopol. De theepot heeft door heel Nederland gereden. Onderweg werden als reclame gratis pakjes thee uitgedeeld. Het moet voor die dagen een enorme stunt geweest zijn, en behalve dat ook een koddig gezicht.

De pot werd al jaren niet meer gebruikt. Voor ons, kinderen, was het een ideale speelplaats. Daar kon geen tent tegenop. In de barre winter van 1928 maakte mijn vader er kachelhout van.

Of er verband bestaat met het ontwerp van Jan Misset weet ik niet. Elst D. van den Brink

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden