Uit BRIEVEN van lezers

Basisinkomen Afgelopen zaterdag publiceerde Trouw een interview met minister Melkert als afsluiter van de reeks over het basisinkomen. Ik wil er op wijzen dat de minister een slinkse rekentruc uithaalt om zijn betoog te ondersteunen.

Het gaat om zijn bewering dat zwartwerk bij invoering van een basisinkomen toe zal nemen. Het grootste deel van het huidige zwartwerk wordt echter verricht door mensen die naast hun uitkering bijklussen. Als zij dit geld wit hadden bijverdiend zouden ze daarvan een fiks percentage gekort zijn op hun uitkering. Dit percentage ligt boven de 50 procent belastingafdracht in plaats van de door de minister genoemde 38 procent die eronder ligt. In dit kader ligt een afname van zwartwerk dus meer voor de hand bij de invoering van een basisinkomen.

Verderop stelt hij het onrechtvaardig te vinden dat ook 'de niet werkende vrouw van de chirurg' een basisinkomen krijgt. Ik denk dat dit vanuit een emancipatie argument juist erg goed is. Vrouwen zijn nu financieel vaak nog erg afhankelijk van hun verdienende echtgenoot. Het zou daarom erg goed zijn om hen zo een eigen inkomen te verschaffen. Al was het alleen maar om nu eindelijk eens te erkennen dat een huisvrouw geen 'niet werkende vrouw' is omdat er toevallig geen financiële beloning tegenover huishoudelijk werk staat. Zo'n chirurg gaat bij een basisinkomen overigens meer belasting betalen dan hij nu doet.

Al met al opmerkelijk dat juist de verantwoordelijke minister een inhoudelijk zo zwak verhaal over het basisinkomen weet te produceren. Nee, dan heb ik wel betere argumenten vóór en tégen gehoord. Garmerwolde Harm van der Veen

Grondwet (2) Het beroep op onze grondwet in het geschil met Turkije lijkt mij wat beneden het niveau van onze geschiedenis. Weliswaar niet zonder schokken maar toch met een zekere beslistheid zijn wij in de noordelijke Nederlanden heengegroeid naar een samenleving met allerlei kostbare vrijheden: vrijheid van meningsuiting, van godsdienst, van drukpers, van vergadering enzovoorts. Vrijheid van honger, van armoede, en vrijheid om die relaties aan te gaan die nu eenmaal passen bij jouw eigen geaardheid, hoorden daar aanvankelijk nog niet bij, maar beginnen ook in onze maatschappij gestalte te krijgen. Het is misschien allemaal nog wat wankel, en sommige dingen worden door 'de economie' (wat dat dan ook voor geheimzinnig gegeven is!) bedreigd, maar dit is de cultuur waarin wij leven, en de samenlevingsvorm waarvoor wij kiezen.

Het lijkt mij daarom wat flauw van Van Mierlo en Kok om de indruk te wekken dat zij zeggen: “Jammer lieve Turken, maar we kúnnen niet anders, dat is door onze grondwet verboden.” Waarom niet gewoon gezegd: “Dat jullie het niet begrijpen en boos worden wijst op een verschil in visie op de maatschappij. Maar wij willen die niet anders. Daarom hebben we dat ook in onze grondwet gezet.” Van mij mochten zij er dan nog aan toevoegen, dat ze dat Koerdische parlement twaalf lessen in parlementaire democratie hebben aangeboden, en van harte hopen dat ook de Turken daar op den duur hun voordeel mee zullen doen.

En de Amerikaanse berispingen? Helemaal onbegrijpelijk! Ik stel voor: “Dear Americans, jullie hebben een heel groot stuk van zowel je democratie als van je federatief denken van Nederland geleerd. We weten niet wat de oorzaken zijn, dat je zo droevig veel vergeten blijkt te zijn. We zijn gaarne bereid je wat te komen bijscholen. We hebben namelijk hier nog wel een paar historici, politici en juristen die daartoe bekwaam zijn. Ze spreken nog Engels ook.”

Van dat 'Helaas, we hebben een grondwet' word ik een beetje beroerd.

Nederhorst den Berg Willem van Tricht

Festivalkrant C. van Litsenberg van het Nationale Comité 4 en 5 mei zegt in Trouw van 15 april over het feit dat De Telegraaf de festivalkrant voor 50 jaar bevrijding zal maken: “Het valt ook best wel mee met De Telegraaf. Uit een onderzoek van 1988 blijkt immers dat veel meer kranten fout waren in de oorlog”. Mijns inziens schaadt een dergelijke ongenuanceerde uitspraak het aanzien van genoemd comité in ernstige mate. Oosterbeek Jac. J. Slok

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden