Uit BRIEVEN van lezers

Lindeboom

Het is de theologische faculteit van de VU, die de aandacht heeft gevraagd voor zaken als barmhartigheid en naastenliefde als onderdelen van de oude leerstellingen, en in de medische sector van de VU probeert men de nieuwe inzichten in praktijk te brengen. Dat ook de VU op dit terrein actief is, maakt sommige mede-christenen onzeker en brengt hen tot tegenactie.

Hoe het ook zij, het verzoek van het Lindeboom-instituut moet goed overwogen worden, opdat diegenen aan de VU die hun nek uitsteken op ethisch en medisch gebied in het belang van medemensen, niet het gevoel krijgen dat er iemand aan de VU bij komt die als een tegenwicht of als een corrector ten opzichte van hun activiteiten moet optreden.

Leidschendam Mr. G.C. van Dam

Inkomensverdeling

Boven het Podium-artikel van Edward de Kam in Trouw van 3 juli staat de kop: 'Alders heeft gelijk: milieu gaat boven loonstijging'. Nog daargelaten of minister Alders zo algemeen gesteld en bedoeld heeft dat het milieu boven een betere inkomensverdeling gaat, ik betwijfel het; ik denk ook dat het niet nodig is dat de lonen/inkomens over de hele linie stijgen. Maar de 25 procent laagstbetaalden die volgens de CBS-gegevens per huishouding per jaar 3232 tekort komen, moeten wel degelijk met een loons- of inkomensverhoging worden geholpen. De 25 procent hoogstbetaalde Nederlandse huishoudens, houden per jaar, na er goed van te hebben geleefd, nog 9459 over. Het tekort van de laagstbetaalden kan dus makkelijk via een solidariteitsheffing worden opgevangen. Dit is geen nivellering of afwentelen ten top, maar een eis van rechtvaardigheid.

In tegenstelling tot Edward de Kam denk ik dat de milieuproblemen niet zijn op te lossen zonder een betere inkomensverdeling, zowel nationaal als mondiaal. De loon- en inkomensstijgingen moeten veel meer selectief worden. Waarom verzetten de hoogstbetaalden zich altijd tegen een loonstijging in centen in plaats van procenten? Waarom treedt onze overheid hier niet meer regelend op?

Doetinchem H.J. Reefhuis

Huwelijk

Naar aanleiding van uw berichtgeving over de nietigverklaring van het huwelijk van prinses Caroline van Monaco het volgende. Onlangs hoorde ik dat een stel dat jarenlang principieel had samengewoond, nu toch was getrouwd. Niet vanwege een felbegeerd trouwboekje of vanwege het heilige van het sacrament van het huwelijk, maar gewoon omdat een van de partners een baan kreeg binnen de r.-k. kerk. En daar mag samenwonen niet. Stel dat dat paar ooit zou willen scheiden, op welke grond zou dan de r.k. kerk dat huwelijk nietig verklaren? Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord van een kerkelijke rechter, of van een bisschop!

Amsterdam Annabel Kats

Totaalverbod

Omdat er elke dag in de Europese Gemeenschap 1200 mensen sterven aan ziekten die een direct of indirect gevolg zijn van het roken, zou de Europese commissie graag voor de hele EG een totaal-verbod op alle tabaksreclame zien, lees ik in de Staatscourant.

Elke dag vallen er in de EG bijna 4800 doden en gewonden door ongevallen die een direct of indirect gevolg zijn van het gemotoriseerd verkeer (stand van 1989). Ik heb een leuke suggestie voor de EGCommissie: Propageer voor de hele EG een totaal-verbod op alle reclame voor auto's, motoren en bromfietsen (en dan ook meteen maar voor fietsen).

Amsterdam J. de Bruijn jr.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden