Uit BRIEVEN van lezers

Emancipatie De stelling van C. E. Honingh in de rubriek Zogezegd (13 oktober) dat de lagere autoverzekeringspremie voor vrouwen waarschijnlijk vooral aantoont, dat de vrouwenemancipatie nog lang niet is voltooid, toont haar eigen tegendeel aan. Want wie is er nu, althans op dit gebied, meer geemancipeerd: autorijdende vrouwen met een behoorlijk rijgedrag of autorijdende mannen, die niet altijd een betamelijk rijgedrag weten op te brengen.

En zou Honingh deze stelling sarcastisch hebben bedoeld, dan is het de vraag of autorijdende mannen dat zullen begrijpen. Ik denk dat in ongevalsstatistieken de rijdende vrouw er met een lager percentage uitkomt dan de rijdende man.

Nieuwendam Adriaan Cornelissen

Allochtonen

Sinds wanneer zijn joden allochtonen? Ik ben natuurlijk geschrokken van de uitkomst van het door de socioloog Gerard Kleinpenning gehouden onderzoek onder jongeren, waarover op 14 oktober in deze krant werd bericht onder de kop: 'Eenderde scholieren mijdt allochtonen'.

Maar zijn, in ieder geval wat de joden betreft, de vragen wel goed geformuleerd? “Spanjaarden, Surinamers, Joden en Molukkers worden achtereenvolgens door alle ondervraagden genoemd als allochtonen met wie je het beste te maken kunt hebben.”

Als ik dit zo lees heeft in de vragen al racisme doorgeklonken, aangezien joden als allochtonen worden gezien. Daar ben ik nog meer van geschrokken. De meeste joden in Nederland zijn immers Nederlanders.

Zeist Laura Reedijk-Boersma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden