Uit BRIEVEN van lezers

Elske ter Veld (4)

Elske ter Veld (5)

Welke boodschap geeft men ons als daags na het gedwongen vertrek van Elske ter Veld haar opvolger wordt geintroduceerd met de woorden 'toptalent' en 'kwaliteitsimpuls'? Was zij soms geen toptalent met haar grote inzet voor de vrouwenbeweging? Vormde zij dan niet een kwaliteitsimpuls met haar zeer ruime ervaring in de politiek en op het gebied van emancipatie en sociale zaken?

De manier waarop Ter Veld het veld heeft moeten ruimen illustreert hoe noodzakelijk het is een op emancipatie gericht beleid te voeren.

In alle loftuitingen en aanprijzingen van Wallage missen wij aandacht voor nog een belangrijke taak van de staatssecretaris van sociale zaken, namelijk de coordinatie van het emancipatiebeleid. Is hij op dit belangrijke terrein ook een kwaliteitsimpuls? De Nederlandse Christen Vrouwenbond hoopt het ...

Amersfoort Ina van Gelder-Leenheer (secretaris NCVB)

Ambtenaren

Ze blijven maar doordrammen, die ambtenaren, voor de 2,5 procent loonsverhoging. Dringt het nu niet tot hen door dat er geen verhoging in zit? De kas van de overheid is leeg en het financieringstekort is hoog. De ambtenaren moeten kiezen: de nullijn of 2,5 procent en ontslagen.

Als het slecht gaat met een bedrijf, wordt er gesaneerd. Bij de overheid niet. Ambtenaren willen de meest absurde regelingen behouden. Dit zijn immers verworven rechten!

Het meest schandalige is nog het misbruik van overheids-eigendommen tijdens de acties bijvoorbeeld door de brandweer. Dat hoeft een werknemer in de metaal niet te proberen. Die is meteen ontslagen wegens misbruik van andermans eigendommen.

Ridderkerk Gerard Elkhuizen

Individualisme

T. van Willigenburg legt in zijn artikel (Trouw, 3 juni) op een plezierige manier de denkfout bloot dat individualisme een zingeving zou zijn in plaats van een belangrijke waarde. Een kleine nuancering lijkt mij op zijn plaats. Normen en waarden geven zin aan het leven. Deze zijn in onze samenleving echter sterk geindividualiseerd of aan het individualiseren. Het 'gebod' tot voorrang voor het individu leidt zo tot een cultuur rond het individu. Het gebod is in dit geval niet zingevend maar richtinggevend, terwijl het individuele cultuurtje dat men rond zich opgebouwd heeft wel zingevend kan zijn.

Terecht echter constateert Van Willigenburg dat men met zijn eigen cultuurtje alleen dreigt te komen staan. Dit betekent dat het individualisme wel in een behoefte voorziet, maar niet in alle. Individualisme doet recht aan de uniciteit van de mens, maar ontkent een andere belangrijke behoefte die mijns inziens wel algemeen is, en als basiszingeving opgevat kan worden.

Dit is, zoals Van Willigenburg het noemt, de relationaliteit. Ik verklaar dit vanuit de bio-sociale bepaaldheid van de mens. In onze hersenen zit een behoefte aan contact opgesloten.

Een andere kant van het individualisme is het streven naar volledige vrijheid. Ook dit houdt een ontkenning in van onze bepaaldheid. De mens heeft behoefte aan grenzen, volledige vrijheid is zinloos. In de grenzen en in het contact met anderen weet de mens zich bepaald, en dit geeft zin aan het leven. Echter zowel teveel als te weinig aan grenzen en contact werkt de ontplooiing van het individu tegen. Uniek is weer dat voor ieder deze verhouding verschillend ligt, en daar komt het individualisme als waarde weer om de hoek kijken.

Appingedam Cornelis J. Blanksma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden