Uit BRIEVEN van lezers

Ster In de wetenschapsbijlage van woensdag 22 maart vertelt de antropoloog Sybe Rispens verbaasd dat de Dogon, een volk in Mali in Noordwest Afrika, iets hebben met de ster Sirius en met name met een Sirius begeleidende kleinere ster, die met het blote oog niet of nauwelijks te zien is. Ze noemen die kleine begeleider Po Tolo.

Rispens constateert dat de Dogon heel veel over die beide sterren weten en gaat dan een artikel lang uitzoeken waar zij deze kennis vandaan hebben. Hij vertelt een fantastisch verhaal over bezoekers van een andere planeet als sterrekundige informanten om vervolgens zijn antwoord op 'normale' wijze te zoeken namelijk via hypothesen over contacten met Europese astronomen, die Afrika bezocht hebben waardoor de Dogon achter het bestaan en de functie met name van Po Tolo zijn gekomen. Rispens komt er niet uit.

Zou het antwoord niet heel eenvoudig zijn? Wanneer de westerse antropoloog Rispens zijn Europees wetenschappelijk meerderwaardigheidscomplex thuis zou laten, zou hij gewoon kunnen vaststellen dat aan de bijzonder heldere sterrenhemel van het grensgebied met de Sahara de Dogon zelf hun astronomische ontdekkingen ten aanzien van Sirius en Po Tolo hebben gedaan. Er zijn namelijk meer mensen op deze aarde met goeie ogen in hun hoofd en meer mensen die logisch kunnen nadenken dan Europese geleerden. Dokkum Ype Schaaf

Bomers Als functionarissen van het bisdom Haarlem kregen we onlangs een suikerzoete brief van bisschop Bomers en eentje van gelijke strekking van mgr. Lescrauwaet rond de Vaticaanse toestemming voor het ontslag van de laatste. Het artikel in Trouw van 23 maart was dichter bij de waarheid. De spanning tussen de twee moet gigantisch geweest zijn, maar de verkeerde heeft ontslag aangevraagd en gekregen.

Vrijwel iedereen in het bisdom wacht nu vertwijfeld op de dingen die komen gaan. Wat gaat er gebeuren met de beschadigde mgr. Bomers? Niemand weet iets, de vicarissen niet, het kapittel niet, de priesterraad niet. Niemand heeft ook maar enige invloed op de loop van de gebeurtenissen en de nuntius hult zich in een dik rookgordijn.

Communicatie in 1995, absurd en belachelijk, maar wel de beste manier om de bisschopsfunctie volledig overbodig te maken. Dan levert deze tragische situatie toch nog iets op. Amsterdam Henk Baars (lid priesterraad bisdom Haarlem)

Bolkestein (4) Terugziend op het Kamerdebat van 22 maart over het minderhedenbeleid moet mij één ding van het hart: wat is de politicus Bolkestein een onberekenbaar mens. Zo ontkende hij onder meer dat zijn partij, de VVD, beperking van de gezinshereniging zou voorstaan. “Ik peins er niet over”, zei hij woensdag, hoewel hij vóór de Statenverkiezingen van begin deze maand nog verklaarde dat zo'n beperking overwogen zou moeten worden, indien het kabinet er niet in zou slagen, de migratiestroom in te dammen.

Alles bij elkaar genomen kan ik ten aanzien van politicus Bolkestein maar één conclusie trekken: veel geschreeuw en weinig wol! Barendrecht P. Dubbeld

Pronk Pronk beschuldigt Bolkestein van 'wij' tegenover 'zij' stellen (Trouw, 18 maart). Ik vind juist dat, met name na de verkiezingsuitslag, de PvdA niets nagelaten heeft om standpunten van Bolkestein in die termen om te zetten. Dát is voor mij de echt valse toon. Noch leden van mijn schoonfamilie, noch andere allochtonen die ik ken, voelen zich daarmee aangesproken: de PvdA stoot juist af. Pronk stelt 'wij' tegenover 'zij' door steeds de hulpverlener = de superieur, te willen zijn. Hij vertegenwoordigt de superieure macht van 'weldoener' in Afrikaanse culturen. Middenmeer A. M. M. Koeleman-Boon

Cuba Bert van Panhuis schreef in Trouw van 18 maart over het toerisme in Cuba. Eerder las ik van zijn hand een artikel over de teloorgang van Castro's revolutie. Bij het eerstgenoemde artikel werd gemeld dat het bezoek aan Cuba werd gebracht op uitnodiging van de onafhankelijke organisatie voor toerisme en handel Cubanacán. Nu heb ik geen moeite met journalistieke verhalen die op deze wijze tot standkomen. Maar Cubanacán is verre van onafhankelijk. De Cubaanse staat mag enige liberalisering op economisch gebied hebben toegestaan, de Cubaanse samenleving wordt nog volkomen gecontroleerd door de Cubaanse communistische partij.

Veel voormalige gestaalde kaders uit deze partij hebben tegenwoordig functies in organisaties als Cubanacán. Tengevolge daarvan is Cubanacán net zo onafhankelijk als Intoerist het vroeger was in de Sovjet-Unie. Amsterdam Kees van Kortenhof (Stichting Glasnost in Cuba)

Emancipatie Je gelooft toch je ogen niet, als je leest (Trouw, 16 maart) dat nota bene de zich noemende Emancipatieraad meent minister Wijers te moeten adviseren de winkels op zondag open te stellen. Noemt men dat emancipatie? Belachelijk! Dat is toch juist het tegenovergestelde? Indien regering en parlement hun oren naar deze onwijze raad laten hangen betekent deze maatregel veeleer dwang en uitbuiting. Klaaswaal Henk 't Hooft

Referendum Met instemming hebben wij kennisgenomen van de mening van Guido Enthoven en Alexander Heijnen over referenda in Trouw van 9 maart. Wat ons verbaast is dat zij een lage opkomst als schijnprobleem ervaren.

Bij consultatieve referenda speelt de opkomst inderdaad een minder grote rol. Een totaal andere situatie doet zich voor wanneer een gekozen bestuurslaag zich bij voorbaat neerlegt bij de uitslag van een correctief referendum. Het lijkt ons dan niet alleen wenselijk maar zelfs nodig om een getalsdrempel te hanteren. Anders zou immers al bij een minieme opkomst een genomen besluit onderuit kunnen worden gehaald.

De meeste Amsterdammers kennen het Weilandje Vrije Geer bij Sloten alleen van horen zeggen, van de televisiezender AT5 of van krantenstukken. Amsterdam telt echter zeker nog tien vergelijkbare lokaties, zoals het Olympiaplein, de Admiralengracht en de Bijlmerweide.

Wij zouden alle stemgerechtigde Amsterdammers willen vragen, nu al 17 mei in hun agenda te noteren als de dag waarop zij kunnen gaan stemmen voor twee referenda, waarvan het ene allicht meer uitwerking zal hebben dan het andere, maar die gemeen hebben dat ze, zoals Enthoven en Heijnen dat zo treffend verwoorden, het democratisch gehalte van de politieke besluitvorming vergroten. Juist dankzij een hoge opkomst. Amsterdam P. Hans Frankfurther (Comité Behoud Weilandje Vrije Geer)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden