Uit BRIEVEN van lezers

Duisternis Het bericht van het doodgereden kind op de A 12 bij Woerden (Trouw, 22 november) deed bij mij de al jaren sluimerende vraag weer bovenkomen, waarom een groot deel van ons snelwegennet niet is verlicht. Je suist daar met een vaart van 100 a 120 kilometer door de duisternis. Als er plotseling iets voor de wagen komt, is er geen houden meer aan. Dat heb ik zelf ervaren toen er vijf jaar geleden plotseling een ree uit het niets voor mijn wagen opdook.

Een ander punt is dat langdurig rijden in het donker zeer vermoeiend is en daardoor mijns inziens de kans op ongelukken sterk toeneemt.

Zo'n bericht moet de betreffende overheden toch eens aan het denken zetten om deze levensgevaarlijke situatie, die we allemaal al jaren zonder morren lijken te accepteren, eens te gaan aanpakken.

Voorburg Theo Bakker

Beleggen

Het jaar loopt weer ten einde en we worden weer overspoeld met allerlei aanbiedingen van lijfrentes en koopsommen. Fraaie toekomstbeelden van gezonde, reizende, bejaarde echtparen, hele en halve boten, persoonlijke vut-regelingen dringen zich aan ons op.

Ook ik ben onder deze druk gezwicht en heb mij tot mijn verzekeringsagent gewend. Na zorgvuldig afwegen kwamen wij tot de conclusie, dat Vie d'Or mij de meeste bewegingsvrijheid bood. Uiteraard vroeg ik zorgvuldig naar de betrouwbaarheid en de kansen dat een jonge maatschappij failliet gaat, je weet maar nooit. Mijn bezwaren werden weggewuifd met opmerkingen als: dit is een Nederlandse maatschappij in Nederland gevestigd, de Banque de Suez staat er achter, de verzekeringskamer houdt toezicht en jaarlijks komt de accountant langs.

Het enige risico vormen de fondsen waarin je belegt. Vol vertrouwen, want daar drijft de hele lijfrente- en koopsompolismarkt op, nam ik de stap. Dit vertrouwen werd afgelopen week in een keer weggevaagd met het debacle van Vie d'Or. Niks zekerheid, niks toezicht, weg geld.Een krachtig argument van verzekeraars is het fiscale voordeel. Klinkt leuk, doch ik heb liever 50 gulden in de hand, dan 100 gulden op een inmiddels waardeloos vod papier. Voor mij en 13 000 anderen is het te laat, wij kunnen fluiten naar onze centen.

Purmerend R.M. Gerritsen

Vermogend

Uit het onderzoek van Flip de Kam over het vermogen van de Nederlandse bevolking (Trouw, 13 november) blijkt het totale bezit van alle burgers drie maal zo hoog als verondersteld. Ik heb de volgende brief aan het ministerie van sociale zaken geschreven: “De staat is arm maar de burger is rijk. Verplicht dan de beter betaalde man de laagst betaalde te laten meedelen in zijn veel groter stuk welvaartskoek.”

Wekenlang heeft men de mensen met een uitkering in een kwaad daglicht gesteld over frauduleuze praktijken. Maar de man aan de bovenkant blijkt heel wat meer ruimte te hebben om zijn financiele positie te maskeren.

HengeloHennie Voortman

Reclame

Vaak lees ik de column 'Kerkplein' van Jos Brink met genoegen. Het moet me echter van het hart dat dat bij de aflevering van 22 november niet het geval is.

Hij vraagt hierin zowel aandacht voor zijn toneelstuk als voor zijn godsdienstige serie (Langs heilige huisjes) bij de NCRV. Het is louter reclame voor de schrijver. Daar zijn advertenties voor. Het irriteert mij als er via een column zo op mij ingesproken wordt.

Twello M. Teunissen-Pot

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden