Uit BRIEVEN van lezers

Ziektekosten

Om de premie betaalbaar te houden heb ik een eigen risico van ¿ 1000 en geen tandartsvoorziening. De maandpremie is ¿ 470 en de wettelijke bijdrage is ¿ 123, zodat ik maandelijks bijna ¿ 600 betaal en dit reeds gedurende enkele jaren. De wettelijke bijdrage is een solidariteitsheffing om de tekorten van de ziekenfondsen te dekken. In het Podium-artikel van 31 mei 1995 stelt Doeke Post voor: “betaling uit de private middelen door de burgers van een bepaald bedrag, eventueel via de belastingdienst.” De auteur met twee titels weet duidelijk niet waarover hij het heeft, want zijn voorstel is al jaren keiharde werkelijkheid. Deze onwetendheid geldt ook voor de andere auteurs Harrewijn en Schrijver, maar die hebben geen titel.

Steenwijkerwold E. Schippers

Tale Iris (5)

Jarenlang geniet ik van de manier waarop Aleid Schilder mij met zich mee laat dwalen. Ik kan niet alles volgen en ben het soms niet met haar eens. Daar geeft zij alle ruimte voor. Ze durft deuren open te zetten en bruggen over te gaan die voor anderen nog te ver zijn. De manier waarop ze dat doet is respectvol en vrijlatend.

Onlangs liet ze ons meelezen wat Paulus in 1995 laat horen, via Joke Hoogeveen. Noch in de column, noch in het verslag van wat Joke zei op de open dag van Blauwe Iris, worden zij opdringerig, kwetsend of spottend ten opzichte van wie niet in deze doorgevingen geloven.

Waarom moeten het vooral theologen zijn die dit - met anderen - wel doen? Die snierend en beledigend hun protest kenbaar maken tegen het idee dat Paulus in deze tijd weer van zich laat horen, en zelfs via een heel gewone vrouw. Is het soms daarom? Jaloezie? Achteraf zal Joke betreuren dat ze verteld heeft dat ze in bad zat, toen P. voor het eerst doorkwam. Het was vast niet háár bedoeling dat dit een krantekop werd. Van iemand die in Culemborg erbij was, begreep ik dat Joke hiermee aangaf dat ze in een ontspannen toestand was. Dat is nodig om te 'horen'. En Paulus begon die eerste keer in het Engels om duidelijk te maken dat het niet haar eigen gedachten waren.

Dat uitgerekend de nieuwe Ikon-pastor, Bram Grandia, zich verlaagt tot openbare spot en smaad in dit opzicht (Podium, 1 juni) stemt treurig. Er zijn 'klanten' van dat pastoraat die open willen staan voor de mogelijkheid dat Paulus nu laat weten dat zijn oude brieven niet meer op alle punten kloppen. Ik ben daar één van en verwacht een andere houding van pastores bij de Ikon. Wie niet open kan zijn maar gaat schimpen moet eerst met zichzelf aan de slag. Of in supervisie. Bij Aleid Schilder misschien?

Hilversum Diana van der Velde

Treinongeluk

Een trein die plotseling naar links schiet over een wissel en dan drie mensen doodrijdt. Dat gebeurde bij Mook. Maar de stand van een wissel is gekoppeld aan de seinen. Het sein had deze afwijkende wisselstand aan moeten geven! Voorafgegaan door een geel sein op ruim een kilometer afstand. Dat is blijkbaar niet gebeurd. Bovendien had de hier aanwezige ATB-beveiliging in moeten grijpen met een tijdige noodremming. Kennelijk is hier sprake van het zeldzame falen van de beveiliging. Teveel is wellicht dit mogelijk falen ontkend bij eerdere treinrampen.

Hattem ing. Hendrik Venema

Liturgie (2)

Uit Trouw van 1 juni ervaar ik hoe pastoor Goedhart de vele parochianen kwetst die wekelijks bijeenkomen om inspirerende liturgievieringen samen te stellen. Pastoor Goedhart: “Hier - d.i. de Bonifatiusparochie te Zaandam - geen door parochianen zelf gefabriekte vieringen.” Zijn vieringen met concertuitvoeringen, waarvoor hij advertenties plaatst, worden toch ook niet gekraakt. Heb respect voor elkaar. Dit is onze opdracht als christen! Pastoor Goedhart zegt: “Gelovigen moeten samen komen, naar de kerk gaan, wierook snuiven en een smak wijwater op hun gezicht voelen; een voetballer heeft toch ook het geluid van het stadion nodig?” Ik vind dit een banale vergelijking jegens mensen die een eucharistieviering meebeleven.

Wijdewormer A.M. Kaldenbach

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden