Uit BRIEVEN van lezers

Ouderling

Zij startte enthousiast haar huisbezoeken maar gaandeweg ontdekte zij dat er nauwelijks behoefte was aan deze functie binnen de kerk. Dat is haar ervaring, die kan ik moeilijk ontkennen.

Gelukkig zijn er binnen de kerk nog veel ouderlingen, die zijn of haar taak anders ervaren dan Elma dat doet. Zelf ervaar ik huisbezoek als de mooiste kant van het ouderling zijn. Ook ik wil en kan niet bevoogden, maar hoop 'naaste' te zijn. Een huisbezoek is voor mij een boeiende ontmoeting met een medemens voor het aangezicht van God. Vroeger had het huisbezoek inderdaad meer een belerend karakter, nu kun je het meer als een contactbezoek zien. Door het ambtsgeheim weet men ook dat het besprokene niet verder komt, dat geeft een beschermend gevoel. Aan het einde van het bezoek zie ik vaak dankbare mensen omdat wij iets konden delen, dat verrijkt naar twee kanten.

Woerden G.A. Klein-Meenks

Ouderling (2)

Wat jammer dat Elma Schreuderzo'n karikatuur van een ouderling schetst, waarschijnlijk omdat ze in haar kerk geen goede toerusting tot het ambt van ouderling heeft meegekregen.

Er is tegenwoordig waardevol instructiemateriaal voor handen betreffende gemeentestructuur, kerkopbouw en toerusting. Blijkbaar wordt hiervan niet in iedere kerk gebruik gemaakt. Delegeren van taken is ook voor een ouderling noodzakelijk. Mozes moest dit reeds leren van zijn schoonvader Jetro (zie Ex. 18).

Ouderling is een ambt en geen beroep. Bij dit alles is spiritualiteit, God die ons zijn vriendschap biedt, de basis van al het kerkelijk werk.

Ede G.F. van 't Sant

Ouderling (3)

Een klap in het gezicht van alle ouderlingen die hun ambt met veel plezier mogen doen. Het is genant als je pas na drie jaar ouderling zijn, zo'n negatieve invulling van dit ambt in de krant durft te plaatsen. Het breekt de kerk af. Aan het ambt van ouderling zitten meer positieve kanten dan negatieve. Essentieel daarbij is hoe je de taak zelf invult.

Alkmaar Marianne van Goolen

Ouderling (4)

Als ouderling met vijf jaar ervaring waarvan de laatste drie als coordinator, kan ik het niet eens zijn met Elma Schreuder. Het is waar dat de huidige tijd andere eisen stelt aan het ambt van ouderling. Maar wanneer op een zorgvuldige wijze mensen aangezocht worden, mensen met gaven op het gebied van pastoraat, dan is mijn ervaring dat het individuele huisbezoek ook nu nog zeer zinvol is.

Natuurlijk zijn er tijden waarin je je afvraagt of dit alles nog zin heeft, maar alles overwegend blijkt toch dat het ouderlingschap en door de ouderling en door de gemeente als verrijkend wordt ervaren.

De ideale situatie is dat er geen ouderlingen nodig zijn omdat ieder gemeentelid het 'ambt van gelovige' op de juiste wijze gestalte geeft maar tot die tijd wil ik graag de ouderling in ere houden.

Leerdam Elsbeth de Jong-Verweij

Ouderling (5)

Met vreugde heb ik bijna dertig jaar het ambt van ouderling mogen uitoefenen vanuit onder andere 1 Cor. 3:6-9. Vele ambten zijn inderdaad uitgestorven maar wat de Here Gods heeft ingesteld zeker niet. Denk daar nog eens over na zuster Schreuder en iedereen die het met haar eens is.

Monster A. Blom

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden