Uit BRIEVEN van lezers

Handdruk (2)

Handdruk (3)

Met stijgende verbazing volgt de gewone burger de ontwikkelingen in de IRT-affaire. We worden op de hoogte gebracht van de weinig verheffende werkwijze van hooggeplaatste personen, van wie verwacht mag worden dat ze de capaciteiten bezitten om hun functie uit te oefenen. In plaats daarvan blijkt steeds weer dat bepaalde personen zichzelf en hun eigen positie belangrijker vinden dan de taak waarvoor ze staan en waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Het is ronduit beschamend, onaanvaardbaar en niet te begrijpen dat leidinggevende figuren met zeer hoge salarissen elkaar steeds weer in de haren vliegen en bij voortijdig vertrek een onacceptabel hoog bedrag meekrijgen met behoud van hun volledig salaris, zeker als je hierbij bedenkt dat ze hebben gefaald in hun hoge functies! Nu ik het toch over falen heb, het is onderhand wel duidelijk dat velen geen hoge pet op hebben van justitie en politie. Nederland staat bekend als een zeer tolerant land, waar veel mogelijk is. Zo nu en dan waagt iemand het om voorzichtig over normen en waarden te spreken en over het gezinsleven dat van grote invloed kan zijn op de samenleving. Dat wordt dan op z'n zachtst gezegd niet in dank afgenomen, want het zijn voor velen wat versleten begrippen geworden die niet meer passen in onze moderne (paarse) tijd.

Als de leiders van ons volk zich niet meer houden aan gedragsnormen en miljoenen uitgeven aan dubieuze personen (en daarvan ook zelf profiteren) dan is het niet vreemd dat het volk geen vertrouwen meer heeft in justitie en overheid.

Ridderkerk F. Schop

Handdruk (4)

De heer Van Randwijck heeft duidelijk gedemonstreerd dat hij niet deugt voor zijn functie. En wel zo duidelijk dat hij de laan uit moet. Onze minister van justitie zou dat varkentje wel even wassen. Maar erg schoon is het niet geworden. Het liep uit op een schandalige vermorsing van belastinggelden.

Vught Y. Wierda

Inktvlekken

In Trouw van 25 oktober stelt Luuk Gruwez: “Als God bij mij in de klas zat, zou ik hem een jaartje laten overdoen. Er zitten te veel constructiefouten in de schepping. Hij had die inktvlekken van het lijden moeten proberen te vermijden in zijn huiswerk.” Wat eerder heeft Gruwez echter al aangegeven waar die 'constructiefouten' toe dienen, namelijk: “Diep in mij ben ik overtuigd dat datgene wat het leven zin geeft, niet de overwinning is, maar de strijd.” Zouden die inktvlekken misschien veroorzaakt worden door de “docenten van God”?

Sommelsdijk Chris de Jongh

Doencatalogus (2)

Het wordt inderdaad zorgelijk als charitatieve instellingen 'professioneel' gaan (Trouw, 20 oktober). Als vrijwilliger van de Wereldwinkel in mijn woonplaats was mij al opgevallen dat Novib in de catalogus 'Doen' dezelfde produkten uit de Derde Wereld aanbiedt die ook in de Wereldwinkel worden verkocht, afkomstig van de importeur Fair Trade.

Verder viel mij op dat de prijzen vaak circa 10 procent hoger liggen dan in veel van genoemde winkels. Bovendien wordt een bijdrage in de verzendkosten gevraagd. Als nu ook de aspirant-koper nog wordt gescreend op kredietwaardigheid, heb ik maar één advies: Mensen koop die produkten in de Wereldwinkel. Dezelfde projecten worden daarmee gesteund en u betaalt in veel gevallen ook nog een lagere prijs. Verder steunt u het werk van deze Wereldwinkels die streven naar een alternatieve, eerlijke handel, vergelijkbaar met die in Max Havelaar-produkten.

Harderwijk M. J. van Rossen

Kernproeven

De Europese Commissie heeft, volgens Trouw van 25 oktober, geen noemenswaardig risico kunnen ontdekken voor mens en milieu in de Franse kernproeven in de Stille Zuidzee. Wel was het inspectieteam de toegang tot een deel van het testgebied ontzegd. Hier eindigt mijn vertrouwen in politici, niet alleen in Franse, maar ook in die uit andere Europese landen. Als Frankrijk daar niet voor naar het Europese Hof gesleept wordt, dan vraag ik me als belastingbetaler toch af, waarvoor die goedbetaalde parlementariërs eigenlijk afgevaardigd worden. Om het glas te heffen op Frankrijk? Maar dan gevuld met bloed van Polynesiërs.

Zetten H. L. de Beaufort

Radiopastor

Het artikel over ds. Aart Mak, de nieuwe predikant van Radio Bloemendaal, bevat een kleine terugblik in de tijd. Omdat die terugblik reikt tot 1924, had de naam van ds. J. C. Brussaard niet mogen ontbreken: hij was predikant in Bloemendaal van 1918 tot 1947. Ook is er over het initiatief voor de kerkzender meer te vertellen. Ds. Toornvliet schreef in 1964: “In de lijdensweken 1924 preekte ds. Brussaard over de intocht van de Here Jezus in Jeruzalem. De buurman van ds. Brussaard, mr. Monnik, kwam op bezoek en zei dat het zo jammer was dat de boodschap van die morgen niet ver buiten de muren van de kerk gehoord kon worden en stelde de vraag of de in die dagen opkomende radio hier niet zou kunnen helpen. De gedachte aan een kerkzender scheen absurd, maar een MTS'er bouwde een kleine zender, de minister gaf vergunning en op 15 juni 1924 kon de eerste uitzending plaatsvinden.

Goirle P. F. Dillingh

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden