'Uit armoede doe ik het zonder condoom'

Prostituees uit tal van landen komen in Den Haag bij elkaar op initiatief van Soa Aids Nederland en Icco

Jackline Aryemo (22) doet al sinds haar vijftiende jaar verboden werk. Ze is prostituee in Oeganda. Haar ouders zijn vermoord in een oorlog. Ze leerde op straat twee meisjes kennen die samen in een huis woonden. Toen ze bij hen introk - "ik moest wel, want ik was dakloos" - bleken haar vriendinnen prostituees te zijn.

"Ik had geen keuze, ik had niets. Even later kwam mijn eerste klant. Ik ben altijd bang dat ik word opgepakt, want dan moet je zeven jaar de gevangenis in. Ik werk in nachtclubs en soms op straat. Om te kunnen leven, heb je geld nodig. Ik kon kiezen tussen seks met condoom voor 3000 Oegandese shilling of 50.000 shilling voor seks zonder condoom. U begrijpt dat ik uit armoede meestal voor de tweede optie koos."

Zij is één van de sekswerkers uit verschillende landen, die in Nederland op bezoek zijn. Deze week woonden ze samen op het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag de conferentie 'Stepping up, stepping out!' bij van de hulporganisaties Icco en Soa Aids Nederland. De prostituees helpen in hun eigen land vrouwen in dezelfde situatie.

Staatssecretaris Ben Knapen (CDA, ontwikkelingssamenwerking) was er ook bij. Hij heeft 2 miljoen euro gereserveerd voor prostituees in ontwikkelingslanden met als doel de verbetering van hun werk- en leefsituatie. Nederland ondersteunt als een van de weinige landen 'projecten voor sekswerkers' omdat het om mensenrechten gaat. "Sekswerkers worden gemarginaliseerd, lopen grote risico's (gezondheid, geweld, mensenhandel) en kunnen heel moeilijk uitstappen naar een andere baan", zegt de staatssecretaris.

Via Icco en Soa Aids Nederland worden in de betreffende landen projecten opgezet om prostituees te leren om voor hun rechten op te komen, om ze weerbaarder te maken en om ze de mogelijkheid te bieden om - als ze dat willen - uit het vak te stappen. Maar dan moeten ze wel een redelijk alternatief hebben om aan geld te komen. Ook krijgen ze voorlichting over bijvoorbeeld aids en andere gezondheidskwesties.

Erika Ramirez Flores (25) komt uit Bolivia waar prostitutie ook verboden is. Werk vinden is daar moeilijk, volgens haar ook voor geschoolde meisjes. Uit armoede kiezen ze voor de prostitutie. Met dat geld zorgde Flores niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar kinderen, die kleren nodig hebben en naar school moeten. Ook gebruikt ze haar geld voor een opleiding. "In Bolivia is prostitutie verboden, maar het verhuren van kamers is legaal. De verhuurder betaalt zelfs belasting. Zij hebben wel rechten, wij niet. Met het geld uit bijvoorbeeld Nederland lobbyen organisaties bij de regering en krijgen de vrouwen hulp."

Sommige prostituees op de conferentie willen stoppen met het werk, maar niet per se en ten koste van alles. "Als ik maar een goed leven kan opbouwen met dezelfde rechten als ieder ander, dan ben ik tevreden", zegt Trinh Thi Hou (32) uit Vietnam. Zij werkt stiekem als prostituee in een hotel en doet net als de andere twee vrouwen geen aangifte van bijvoorbeeld mishandelingen. "Het werk is verboden. Als ik aangifte zou doen, heb ik zelf een probleem. Voor ons is niets geregeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden