uierboord?

Verhalen van mensen die zich waagden aan gerechten die je op geen menu verwacht.

In 1954 at kamerbewoner Koen van Rossum dagelijks bij Ruteck's in de Amsterdamse Kalverstraat. Voor een gulden bestelde hij het dagmenu. De kamer die hij huurde bij een weduwe kostte acht gulden per week. Zijn broodmaaltijden verzorgde hij zelf, door bij een bakker op de Elandsgracht voor een dubbeltje het brood van de vorige dag te kopen, dat was de helft van de prijs. Zo at hij altijd oud brood en dat beviel hem goed. Op zaterdag haalde hij voor een kwartje een zoute haring aan een viskraam op de Rozengracht.

Iedere morgen bracht de weduwe hem een kop thee met een beschuit. Ze zette dat voor zijn kamerdeur neer.

Een enkele keer, vertelt Van Rossum, had de weduwe een extraatje voor hem, zoals een bakje vla met eigengemaakte bessensaus. Hij vond dat dan 's avonds na zijn werk op tafel. Op een briefje ernaast stond dan de waarschuwing: 'zitten pitjes in'.

Eens kwam ze aankloppen met iets in de hand waar zij een beetje geheimzinnig over deed. Het was een bordje met een deksel erop en ze zei er alleen bij dat hij het maar eens moest proeven. Wat het was, onthulde ze niet. Onder het deksel lag iets dat van de slager afkomstig leek te zijn. Het rook naar vlees, had iets weg van gebakken spek en het droop van het vet. Van Rossum sneed een stukje af, en proefde een soort zoute gummie die stevig bleef, hoelang je ook kauwde. Het was alsof hij een in traanvet gebakken vlakgom aan het eten was. Na die ene hap pakte hij alles in een stuk krant en gooide het bij zijn avondwandeling in een straatput.

De volgende dag informeerde de weduwe wat hij van het onbekende hapje had gevonden. Niet lekker, zei Van Rossum. Dat had de weduwe wel gedacht. Nu wilde ze wel vertellen wat het geweest was: gebakken uierboord. Iets dat zo heet kan niet lekker zijn, dacht de kamerbewoner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden