Uiensoep van Julia Child

2 eetlepels boter; 0,6 dl olijfolie; 1,5 kg uien, gehalveerd en in dunne plakken gesneden; 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt; 1 theelepel (5 ml) suiker; 5 dl droge witte wijn; 1,5 liter kippen- of runderbouillon (runderbouillon maakt de soep donkerder en robuuster); zout en zwarte peper uit de molen; 12 sneden stokbrood van ruim 1 cm dik; 200 g geraspte Emmentaler; 1 eetlepel (15 ml) geraspte Parmezaanse kaas

Het zal niet vaak gebeuren dat een lijvig kookboek 48 jaar na verschijning ineens een bestseller wordt, maar dat is wel degelijk het geval bij ’Mastering the Art of French Cooking’ van de al ruim vijf jaar geleden overleden Julia Child. Sinds de film ’Julie & Julia’ in première is gegaan, draven in Amerika de mensen uit de bioscoop naar de winkel om het boek te kopen: 752 pagina’s vol arbeidsintensieve, tijdrovende recepten.

De Julia-gekte is groot, maar heeft niet iedereen te pakken. In de New York Times stond een verhaal over ene Melissah Bruce-Weiner die het uitvoerige recept voor boeuf bourguignon van Julia te veel werk vond. In plaats van reuzel uit te bakken, trok ze een blik champignonsoep en een blik Franse uiensoep open. Ze roerde er rode wijn door en noemde haar creatie beef fauxguignon. „Ja, ik weet het, Julia Child draaide zich om in haar graf toen ik de blikken opentrok. Maar weet je, dit is onze wereld!”

We kunnen eenvoudig beginnen en op z’n minst die Franse uiensoep volgens het recept van Julia maken.

Verhit in een grote pan op matig vuur de boter en de olie en bak uien, knoflook en suiker in ongeveer 7 minuten lichtbruin. Schep het mengsel zo nu en dan om, maar niet te vaak, want het moet kleur krijgen. Giet er de witte wijn bij en laat die 5 minuten zachtjes meekoken. Voeg de bouillon toe, laat de soep aan de kook komen en houd hem anderhalf uur tegen de kook aan. Schep de hete soep in zes ovenvaste kommen, leg in elke kom twee sneden stokbrood en strooi er eerst de Emmentaler en dan de Parmezaanse kaas over. Zet ze ongeveer een minuut dicht onder een hete grill, of tot de kaas gesmolten is. Zet de kommen direct op tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden