Uefa verstrikt in schandaal dopinglab

ROME (DPA) - Het Italiaans Openbaar Ministerie heeft de vice-president van de Uefa, Antonio Matarrese, aangeklaagd wegens zijn rol in het schandaal rond het dopinglaboratorium Acqua Acetosa in Rome. Matarrese zou hebben geholpen bij het verdoezelen van positieve dopingtests.

De vice-president zou de overtreding hebben gemaakt tijdens zijn ambtsperiode als voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Behalve Matarrese stelde de justitie eerder al de voorzitter van de Italiaanse antidopingcommissie, Tranquilli, in staat van beschuldiging.

Het OM begon eveneens een gerechtelijk onderzoek tegen de huidige voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Nizzola. Dat kwam voor de verdachte preses niet als een verrassing. Nadat hij had gehoord van het onderzoek tegen Mattarese, zei hij: “Justitie zal zeker ook mijn gangen nagaan”. Justitie in Italië onderzoekt sinds enkele weken of er in het bewuste dopinglab in Rome tests zijn vervalst en wie voor die eventuele fraude verantwoordelijk is geweest.

Sportarts ontslagen

De sportarts van de Oostenrijke topskiër Hermann Maier, Bernd Pansold, is ontslagen als medisch begeleider van het olympisch skicentrum in het Oostenrijke Obertauern. De 56-jarige Duitser moet vertrekken wegens zijn dopingverleden in de voormalige DDR.

Pansold werd eerder deze maand veroordeeld tot een geldboete van 16 000 gulden. De rechtbank in Berlijn vond hem tijdens het dopingproces schuldig aan het toebrengen van lichamelijk letsel aan minderjarige zwemmers in de periode tussen 1975 en 1984. De voormalige coach van Dynamo Berlin diende zijn pupillen systematisch mannelijke hormonen toe. Skivedette Maier mag niet meer samenwerken met Pansold. De voorzitter van de Oostenrijkse skifederatie heeft dat uitdrukkelijk verboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden