Uefa stemt mee, overweegt straks vertrek uit Fifa

Onder de slagschaduw van het schandaal rond corruptie kiezen de voetbalbonden vandaag een Fifa-voorzitter. Sponsors eisen dat de wereldbond schoon schip maakt.

Als nog niet duidelijk was dat de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond Fifa vandaag in alle tumult zou doorgaan, dan werd het dat gisteren wel na intern beraad van de Uefa. In de wandelgangen van het Fifa-congres in Zürich was gesuggereerd dat de Europese bond op uitstel zou aandringen of de verkiezing zou boycotten. Het werd geen van beide, zo kwam al vroeg in de middag naar buiten.

Ook de Europese afgevaardigden zullen er vandaag zijn, in het Hallenstadion in Zürich - vandaag nog wel, wilde Uefa-voorzitter Michel Platini doen geloven. Hij noemde het een optie om de Fifa te verlaten, als voorzitter Sepp Blatter voor een vijfde termijn wordt herkozen. Platini had Blatter gevraagd om op te stappen, na de arrestatie van zeven Fifa-officials woensdag door de Amerikaanse justitie op verdenking van corruptie. Blatter weigerde.

De voorzitter had zich eerder op de dag niet laten zien op een medische conferentie van de Fifa. Later sprak hij op de openingsceremonie van het congres over 'ongekend moeilijke tijden voor de Fifa'. Hij keek op zijn manier al vooruit, als pleitbezorger van zuivering. "Ik ben er zeker van dat er meer slecht nieuws zal volgen", zei Blatter. "Maar dat is nodig om het vertrouwen te herstellen. Laat dit een keerpunt zijn."

Platini riep de Europese bonden gisteren op om op prins Ali bin Al-Hussein te stemmen, de tegenkandidaat die zegt door zestig landen buiten Europa te worden gesteund. "Het kan heel spannend worden", zei KNVB-voorzitter Michael van Praag. In een hoopvolle optelsom ging hij ervan uit dat Europa zich unaniem achter prins Ali schaart, maar dat mag worden betwijfeld. Voor winst is in de eerste ronde tweederde van de 209 stemmen nodig, en daarna de helft plus één, 105.

Vóór de inval van de FBI leek Blatter, die vooral in Azië en Afrika volop wordt gesteund, verzekerd van ruim honderd stemmen. Of daarin verandering is gekomen, is de vraag. De Aziatische bonden staan nog steeds vierkant achter Blatter. Van uitstel van de verkiezing wilde ook de Afrikaanse federatie niets weten.

Nederland voelde, al vóór het Uefa-beraad, niets voor een boycot of uitstel. "Zonder de steun van Europa heeft prins Ali geen kans", zei KNVB-directeur Bert van Oostveen. "Volgens de statuten kun je de verkiezingen ook niet zomaar uitstellen. Daarvoor heb je 75 procent van de stemmen nodig. Nou, die krijg je nooit."

Bij een zege van Blatter zal de Uefa zijn koers begin juni bepalen, rondom de Champions League-finale in Berlijn. Van Oostveen bevestigde dat er is gesproken over de oprichting van een tegenhanger van de Fifa. "Daar hebben we het wel vaker over gehad."

De Brit David Gill, oud-directeur van Manchester United, zei dat hij niet onder Blatter in het uitvoerend comité van de Fifa zitting zal nemen. Gill werd in maart verkozen als toekomstig vicepresident van de Fifa.

Grote Fifa-sponsors als Coca-Cola, Adidas, Hyundai, McDonald's en Visa reageerden gisteren verontwaardigd op het corruptieschandaal.

Creditcardbedrijf Visa zei de relatie met de Fifa te heroverwegen, als de wereldvoetbalbond er niet in slaagt om te hervormen. "We verwachten dat de Fifa onmiddellijk stappen neemt om deze problemen aan te pakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden