Uefa onderzoekt drone-incident

Servië beschuldigt Albanië: Het was pure provocatie

De Europese voetbalbond Uefa stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen rond de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië. Dat duel in Belgrado werd dinsdag na 41 minuten stilgelegd vanwege ongeregeldheden op het veld en de tribunes.

De Uefa bekijkt eerst de rapporten van de scheidsrechter en official Harry Been, die namens de Uefa aanwezig was in Belgrado. De bonden van beide landen hebben nog tot en met volgende week woensdag de tijd om met tekst en uitleg te komen.

Het duel werd gestaakt nadat woedende Servische fans het veld hadden betreden, omdat een laagvliegende drone met een Albanese vlag het stadion in was gevlogen. Zij zagen de actie als een provocatie.

Ivica Dacic, minister van buitenlandse zaken van Servië, geeft Albanië alle schuld voor de zware ongeregeldheden die vervolgens uitbraken. "Het was een pure provocatie", zegt hij. "Als iemand uit Servië zoiets in Albanië doet, dan buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich daarover."

Ook Goran Milanovic, vicevoorzitter van de Servische voetbalbond, begrijpt de rellen. "Stel je eens voor dat Duitsland in Tel Aviv tegen Israël speelt en daar een vlag met hakenkruizen en een hoofd van Adolf Hitler zichtbaar wordt", vertelde de vicevoorzitter van de Servische voetbalbond aan journalisten uit zijn land. "Zoiets is bij ons gebeurd."

Het EK-kwalificatieduel tussen het Servië van bondscoach Dick Advocaat en Albanië werd na 41 minuten bij een gelijke stand (0-0) gestaakt. Woedende supporters van Servië betraden het speelveld en zochten de confrontatie met voetballers van Albanië, die tijdens hun vlucht naar de kleedkamer met allerlei voorwerpen werden bekogeld. De Albanezen waren zo geschrokken dat ze niet meer verder durfden te spelen. Servië raakte de laatste jaren vaker in opspraak wegens gewelddadig en racistisch gedrag van een deel van de eigen aanhang.

De Nederlandse official Harry Been fungeerde als Uefa-waarnemer bij het duel. "De omstandigheden waren zodanig dat verder voetballen niet meer mogelijk was", zei hij. "Ik zal rapporteren aan de Uefa, evenals de scheidsrechter en veiligheidsadviseur. De Uefa beslist dan wat er moet gebeuren."

De Servische politie arresteerde even na het incident de broer van de Albanese premier Edi Rama in een vip-box van het stadion van Partizan in Belgrado. Olsi Rama wordt ervan verdacht de 'stunt' met daaraan een provocerende Albanese vlag, te hebben bedacht en uitgevoerd. Hij werd snel weer vrijgelaten en arriveerde gisteren met de spelers van Albanië in Tirana. "Hij dient hier te gast te zijn en zich zo te gedragen", foeterde minister Dacic. "Dit was een politieke provocatie."

Albanese fans waren al niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, dat door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig is uitgeroepen tot onafhankelijke republiek. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als autonome provincie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden