UEFA Cup-plaats mooie prijs voor Feyenoord

BREDA - Voor het eerst na vijf jaar geen KNVB-beker of landskampioenschap voor Feyenoord, maar wel een plaats in het UEFA Cup-toernooi. Daar moet men te Rotterdam-Zuid niet te min over doen, want de kwalitatieve bloedarmoede was dit seizoen van dien aard, dat Feyenoord ook zo maar buiten de troostprijzen had kunnen vallen.

Feyenoord zal gisteren beslist teggen de per traditie moeilijke uitwedstrijd tegen NAC hebben aangehikt. Waar West-Brabant er van uit ging dat tegen dit zwaar in de verdrukking zittende Feyenoord het succes min of meer voor het grijpen lag, daar boekten de Rotterdammers juist een uitslag die qua omvang deze competitie buitenshuis eerder alleen bij Volendam en Go Ahead werd gerealiseerd. Bij al zijn ergernis over dit Feyenoord-jaar, was de laatste wedstrijd in het oude stadion van NAC vooral voor Ronald Koeman nog een aardigheidje. Met zijn perfecte trap prepareerde hij eerst de 0-1 en 0-2 voor respectievelijk Rob Maas en invaller Orlando Trustfull. Bij het verspringen van de secondewijzer van 89 minuten en 59 seconden naar 90 minuten, legde Koeman ook nog even de bal uit een schitterende vrije trap in de hoek: 0-3. De Bredase voetbalburcht had het met een minder doelpunt van een mindere grootheid als sluitstuk kunnen doen.

Toen NAC na het laatste fluitsignaal van de sterk leidende scheidsrechter Jaap Uilenberg van de teleurstelling was bekomen, werd het alsnog sfeervol in wat altijd één der heetste stadions van Nederland was. Het Bredase boegbeeld Ton Lokhoff speelde zijn laatste competitiewedstrijd voor eigen publiek. Met de bloemen in een hand, zijn zoontje aan de andere hand en een brok in de keel, nam de spelmaker afscheid van zijn publiek. Vooraf mocht voor nieuwe supportersellende worden gevreesd; wat dat betreft was het een meevaller dat vanuit het vak met de Feyenoord-fans zowaar ook een warm applaus opsteeg voor ex-Feyenoorder Lokhoff. Na de reeks vreselijk slechte wedstrijden van de laatste weken, had NAC overigens maar zevenhonderd kaartjes aan Feyenoord-supporters verkocht. Die geslonken aanhang zorgde in de uren voor de wedstrijd hier en daar voor opstootjes, maar eenmaal in het stadion werd blijkbaar weinig gevoeld voor een confrontatie met de rivaliserende supporters of de massaal uitgerukte Mobiele Eenheid. Het was sowieso geen sinecure in het stadion te geraken. Alvorens de tribunes bereikt konden worden, waande men zich in een overslaghaven. In en om de Beatrixstraat stonden weer tientallen containers, waarmee smalle corridors werden gevormd. Een voetbalwedstrijd in spertijd, dat was NAC-Feyenoord.

Hoe veel rustiger was het allemaal op het veld. NAC heeft de naam tegenstanders schrik aan te jagen. De wild op de aanval jagende ploeg van oud-trainer Ronald Spelbos bestaat echter niet meer. Onder de nieuwe coach Wim Rijsbergen wordt enerzijds een no nonse beleid gevoerd, maar aan de andere kant wordt ook verzorgder voetbal geambieerd. Dat was gisteren bij lange na niet voldoende om Feyenoord in moeilijkheden te brengen. Feyenoord was alleen in het begin in de problemen, toen Bernard Schuiteman weer eens op de blundertoer ging. De stopper is door de rits goals van recente directe tegentanders de kluts kwijt geraakt. Vorige week maakte hij tegen Fortuna Sittard zelfs een overspannen indruk. Na een half uurtje werd hij toen al gewisseld. Gisteren was mogelijk hetzelfde gebeurd wanneer zijn tegenstander Graham Arnold de geboden kans had benut. Op het knollenveld miste echter de Australiër, zoals nadien een stoet Feyenoorders open kansen liet liggen.

NAC had volgens Wim Rijsbergen alleen kans gehad op de winst met een volledig fitte groep. Dat was gisteren niet het geval. “We zijn de hele week bezig geweest om Arnold en Abdellaoui fit te krijgen. Het resultaat hebben we gezien. Ze zijn onder de maat gebleven.”

Toen hij de uitslagen van de andere wedstrijden vernam, begreep Rijsbergen dat ten opzichte van de afsluitende (uit)wedstrijd tegen Roda JC wel iets, maar niet alles is veranderd. NAC moest voor de wedstrijd tegen Feyenoord van de Limburgers winnen en na de nederlaag nog steeds. “Alles is mogelijk”, zei Rijsbergen, maar hij trok er een gezicht bij dat nauwelijks hoop in de goede afloop uitdrukte. Een speciale wedstrijd is Roda JC-NAC overigens wel. Bij Roda speelt immers de aanstaande NAC-aankoop Van Galen. Sparta en Heerenveen zijn ook nog in de race om de eventueel vrij komende tweede UEFA Cup-plaats. Dat tweede ticket komt voor de nummer vier in de eindstand beschikbaar wanneer PSV donderdag in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi in Eindhoven eerst met Roda JC afrekent en op Hemelvaartsdag in de finale ook nog met Sparta.

Sparta en Roda JC zijn voor beide prijzen dus nog in de strijd. Met een vierde plaats voor Sparta zou het best zijn te leven. De onderlinge resultaten binnen de top-vier zou dan namelijk deze bijzondere stand opleveren: 1. Ajax 12 punten, 2. Sparta 11 punten, 3. PSV 6 punten, 4. Feyenoord 2 punten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden