UCN, Ultracentrifuge Nederland in Almelo, heeft ...

UCN, Ultracentrifuge Nederland in Almelo, heeft in 1992 zijn nettowinst met 34 procent zien stijgen tot 55 miljoen gulden. Het resultaat is hoger dan het bedrijf had verwacht.

Dat is vooral een gevolg van de verhoogde afzet van verrijkt uranium als brandstof voor kerncentrales. Ook kostenbeheersing heeft aan de winstontwikkeling bijgedragen. De verhoging van de afzet had te maken met de plotseling toegenomen behoefte van kerncentrales hun voorraad brandstof aan te vullen. Daarnaast sloot UCN een contract met Tokyo Electric Power Company, dat na Frankrijk over het grootste nucleaire reactorpark ter wereld beschikt. Met Frankrijk doet UCN al sinds 1991 zaken. Urenco (waarin UCN, het Duitse Uranit en British Nuclear Fuels deelnemen) heeft nu een marktaandeel van ruim 12 procent. De orderportefeuille bedraagt ongeveer vijf miljard gulden.

Urenco slaagt erin ondanks een wereldwijde overcapiteit van verrijkt uranium een belangrijk marktaandeel te verwerven, aldus voorzitter drs. W. Tieleman van de UCN-directie, wegens de toepassing van de centrifuge-technologie: er worden steeds zoveel centrifuges geplaatst als er voor binnenkomende orders nodig zijn. Met deze aanpak beschikt de onderneming steeds over de modernste centrifuges en bespaart zij op produktiekosten. Dat bezorgt Urenco een goede positie. De prijzen staan immers onder hoge druk, met name wegens dumping vanuit Rusland.

Tieleman verwacht dat Urenco zijn positie verder kan versterken, nadat de drie partners zijn samengegaan. Hij verwacht dat hierover medio dit jaar een besluit valt. Het nieuwe bedrijf gaat zich intensiever richten op de Amerikaanse markt. De bouw van een fabriek in Louisiana is in voorbereiding. De vergunningsprocedure hiervoor duurt nog ruim een jaar. Over de toepassing van de technologie is met de VS al overeenstemming bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden