UCI breidt controles verder uit

De internationale wielrenunie UCI breidt de verplichte gezondheidscontroles onder profrenners dit seizoen verder uit. Daarnaast moet iedere coureur over een medisch logboek beschikken, waarin de gegevens over gebruikte geneesmiddelen - met artsenverklaring - staan vermeld.

UCI-voorzitter Hein Verbruggen verwacht met die maatregelen de dopingproblematiek in zijn sport nog beter aan te kunnen pakken. Ook hoopt hij door de nieuwe regelgeving de rijen intern te sluiten. Met name in Frankrijk en Italië bestond veel verzet tegen het anti-dopingbeleid van de bond. De nationale federaties uit die twee landen hanteerden strengere normen dan de mondiale koepel. Met name in Frankrijk werd door beleidsbepalers en renners smalend gesproken over cyclisme à deux vitesses, wielrennen met twee snelheden. Anders gezegd: fietsen met doping en fietsen zonder doping.

Door bij de bloedcontroles ook ferritine en cortisol te betrekken, loopt de dopinglijst van de UCI nu synchroon met die van de Franse federatie FFC. Bondspreses Daniël Baal, tevens vice-voorzitter van de UCI maar een verklaard tegenstander van Verbruggen, begroette het nieuwe reglement dan ook als een belangrijke stap voorwaarts. ,,Er zijn geen essentiële verschillen meer tussen onze policy met betrekking tot de dopingbestrijding en die van de UCI.''

Verbruggen benadrukte ook de verbeterde relatie met het Italiaanse olympische comité Coni, dat momenteel een grootscheeps onderzoek verricht naar het systematisch gebruik van Epo. In een open brief onderstreept hij de ,,uitmuntende samenwerking'' tussen de Nederlandse arts Lon Schattenberg, voorzitter van de UCI-commissie veiligheid en lid van de medische commissie, en de artsen van Coni.

In het kader van het Italiaanse onderzoek worden (oud-)renners, ploegleiders en artsen gehoord. Ook Rabo, dat eind vorig jaar Erik Dekker rehabiliteerde nadat bij hem daags voor het WK in Verona een te grote concentratie rode bloedlichaampjes werd aangetroffen, is daarbij zijdelings betrokken. Markus Zberg is één van de ondervraagde renners die in zijn Italiaanse periode onder 'medische' behandeling van professor Conconi zou hebben gestaan.

Zondagavond bestempelde de Deense televisiezender DR 1 Rolf Sörensen als dopingzondaar. De 34-jarige prof uit de Rabo-ploeg zou in 1993, toen hij voor de Italiaanse formatie Carrera reed, Epo hebben gebruikt. DR 1 baseert de beschulding op onderzoeken van de Italiaanse justitie. Zijn naam schijnt voor te komen in het dossier over de Italiaanse arts Giovanni Grazzi, die teamarts bij Carrera is geweest.

Rabo wacht rustig af wat de onderzoeken in Italië allemaal opleveren. ,,Sörensen zelf heeft uit geen enkele hoek iets vernomen. Wij zijn er van overtuigd dat hij in de periode dat hij voor onze ploeg rijdt, dat zuiver doet'', reageert een woordvoerder van Rabo op de beschuldigingen van DR 1.

Verbruggen heeft de nieuwe maatregelen in nauwe samenspraak met de artsen van de grote ploegen en de belangrijkste bonden genomen. Die verklaarden zich unaniem akkoord met de strengere richtlijnen. De ploegartsen schaarden zich in 1997 ook eensgezind achter het fenomeen van de gezondheidscontroles. De UCI stelde bij de bepaling van de bloeddikte een limiet van 53 procent voor, de medici adviseerden 50.

Sinds begin vorig jaar wordt elke renner om de drie maanden aan een bloedcontrole en eenmaal per jaar aan een cardiologische test onderworpen.

Met het verplicht stellen van het persoonlijke medische dossier dat elke renner op zak moet dragen, wil Verbruggen 'misverstanden' over het gebruik van geneesmiddelen voorkomen. Tijdens de Tour de France van vorig jaar organiseerde met name de Franse pers, Le Monde en L'Equipe voorop, een heksenjacht tegen de uiteindelijke winnaar Lance Armstrong. De Amerikaan zou als oud-kankerpatiënt medicamenten moeten slikken die op de zwarte lijst staan. Daaruit zou hij verboden stille krachten putten.

Armstrong hield op zijn beurt vol volledig genezen te zijn. Tijdens een controle werd een te verwaarlozen hoeveelheid corticosteroïden in zijn urine aangetroffen. De norm was 0,2, waar de UCI zes toestaat. Kort voor de Tour ontdekte professor De Ceaurriz van het laboratorium in Châtenay-Malabry, bij Parijs, een techniek om dat veel door topsporters gebruikte product op te sporen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden