UCI-baas McQuaid heeft geen boodschap aan profteams

Internationale wielerunie op ramkoers inzake 'oortjes'

Pat McQuaid haalde maandagavond zijn schouders op nadat bijna alle aanwezige teammanagers stampvoetend uit de bijeenkomst in Brussel van de UCI en de profploegen wegliepen. Aanleiding was het thema 'oortjes', inmiddels inzet van een machtsspel tussen de internationale wielerunie en de grote ProTour-teams. De UCI wil er van af. 'Meer spektakel', verzekert McQuaid. De ploegen willen daar niet aan. Hun argument: 'veiligheid boven alles'.

De Ierse preses heeft aan de woorden van de profteams, zacht gezegd, geen enkele boodschap. "Als iets niet strookt met hun meningen, dan accepteren ze het niet." Daar konden de boze ploegleiders het maandag mee doen.

Voor McQuaid hebben de wensen en argumenten van de miljoenenteams geen dwingend karakter. Ze vertegenwoordigen geld maar geen macht, redeneert de man die in 2006 de Nederlander Hein Verbruggen opvolgde. De harde opstelling van de UCI-voorzitter mag nauwelijks verbazing wekken. Zijn mandaat komt van de 175 nationale wielerbonden die hij vertegenwoordigt. De ploegen zijn daarin geen speler, maakte McQuaid bij zijn aanstelling meteen duidelijk. "Als voorzitter dien ik aan de wensen van alle federaties zo goed mogelijk te voldoen."

Het verwijt van de teams aan het adres van de UCI na afloop van de mislukte bijeenkomst - 'de bond is arrogant en paternalistisch' - wees McQuaid pertinent van de hand. De UCI heeft zich meermaals van zijn coöperatieve kant laten zien, wees de Ier zijn criticasters terecht. "We hebben meerdere malen gezegd dat wij mee willen werken aan elk aspect van de communicatie dat de veiligheid verhoogt en ook enkel bedoeld is daarvoor. Maar de bond accepteert niet dat er direct wordt gecommuniceerd van managers naar renners."

Hoezo niet arrogant, menen de ploegen? De UCI heeft hen nooit betrokken bij de plannen voor het afschaffen van de oortjes. McQuaid: "De beslissing is nu eenmaal gemaakt."

De ploegen met hun multinationale karakter zijn niet vertegenwoordigd binnen het bestuur van de UCI. Dit tot grote onvrede van henzelf. De wielerunie nodigt ze hooguit uit als sparringpartner, zoals maandag.

Als ze gehoor geven aan de oproep van de internationale wielerunie volgt er subiet een veeg uit de pan. Zo verweet de Ier de ploegen twee dagen geleden dat ze hun energie beter kunnen steken in het bestrijden van het dopingmonster. De UCI volgt bij elke ploeg wel een of meer renners met grotere belangstelling dan normaal, waarschuwde de 62-jarige voorzitter.

De geslepen Ier met zijn jarenlange bestuurservaring zette de ploegmanagers gelijk weer op achterstand. Ga eerst uw eigen stal maar eens schoonmaken, bedoelde McQuaid met zijn woorden. Hiermee lijkt een discussie over zeggenschap verder weg dan ooit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden