’ücalan moet naar Turkse cel’

Voor het eerst sinds 1991 zitten er vanaf augustus weer Koerdische politici in het Turkse parlement. Maar de roep om een verbod op de Democratische Volkspartij (DTP) wordt luider.

Koerdische rebellen hebben gisteren dertien Turkse militairen gedood, zo meldde het Turkse televisiestation NTV. Zulk nieuws draagt niet bij aan het begrip van de Turken voor de Koerdische zaak.

Maar de Koerdische partij in het Turkse parlement, de Democratische Volkspartij DTP, weet er ook nog geen goede draai aan te geven. Vanaf augustus mag de DTP legitiem de Koerdische kwestie verdedigen. Maar dat de DTP zo weinig afstand neemt van de PKK van Abdullah ücalan, wordt de partij zeer kwalijk genomen. De DTP’ers noemen de PKK’ers geen terroristen, maar hebben het over ’een paar jongens in de bergen’, of ’onze broeders’. De PKK-leider noemen ze ’geachte’ ücalan.

Vorige week ging een groep Koerdische mannen de bergen in om de dode lichamen te zoeken van rebellen die waren gedood in een gevecht met het Turkse leger. De lijken van de zeven Koerdische rebellen hadden dagenlang in de bergen gelegen. De Koerden vonden de lichamen, wasten die in een beek alvorens ze te begraven. Onder de Koerden die zich ontfermden over de dode rebellen waren bestuurders van de DTP. Ook dat viel verkeerd.

Mustafa Sarikaya, vice-voorzitter van de DTP neemt in Ankara, aan de andere kant van de telefoon, een kleine denkpauze. Dan doet hij een voorspelling: „Zeer waarschijnlijk zijn de officieren van justitie nu bezig met het opstellen van een aanklacht tegen onze partij. Ze zullen eisen dat de DTP uit de politiek verbannen wordt”.

Behalve enkele Turkse intellectuelen, die deze Koerdische partij als een kans zien omdat die kan bemiddelen tussen de PKK en Turkije, is de partij voor het gros van de Turkse bevolking en de Turkse politici een doorn in het oog. De torenhoge kiesdrempel van tien procent is dan ook in het verleden ingevoerd om Koerdische vertegenwoordiging buiten het parlement te houden. Bij de verkiezingen in juli van dit jaar heeft de DTP deze kiesdrempel omzeild door als onafhankelijke kandidaten aan de verkiezingen mee te doen.

„Het is het bekende spelletje dat zich voor de zoveelste keer voordoet in Turkije. De Koerdische kwestie is in een impasse geraakt. In plaats van zoeken naar oplossingen gaan Turkse leiders over onze ruggen de aandacht afleiden. Het is de hoogste tijd dat er een klimaat komt waarin we kunnen praten over verbetering van de situatie van de Koerden”, zegt Sarikaya.

Maar wat wil de DTP precies, is een veel gestelde vraag. De partij doet daar namelijk erg vaag over. Sarikaya beaamt dat: „We werken aan een tekst waarin concrete voorstellen zullen staan. Binnenkort zullen we die publiceren. Waar het ons voornamelijk om gaat, is dat er een dialoog komt. Dat er begrip is voor elkaars omstandigheden. Ze zijn woedend dat onze bestuurders de lijken van militanten hebben opgehaald uit de bergen om ze te bergen. Wat hadden ze dan moeten doen, hen daar laten verrotten, hen aan wilde dieren overlaten? Deze jongens zijn familie van die DTP-bestuurders.”

Dat de DTP zolang wacht met concrete voorstellen voor verbetering van de omstandigheden waarin Koerden verkeren, versterkt de indruk dat de prioriteit van de partij ligt bij verbetering van de omstandigheden van PKK-leider ücalan. „De geachte ücalan is een realiteit in Turkije. Hij is belangrijk, anders zou hij niet in zijn eentje op een eiland gevangen gehouden worden. Koerden zien hem heel anders dan Turken. De grote Koerdische massa wil dat het onmenselijke isolement waarin hij verkeert tot een einde komt. Hij zou tenminste overgebracht kunnen worden naar een gewone gevangenis elders in Turkije.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden