ücalan Koerdisch symbool van tijdperk dat voorbij is

Abdullah ücalan zit al jaren vast op het Turkse eilandje Imrali. Veel Koerden zien hem nog steeds als hun leider, maar vechten doen ze liever niet meer.

,,Hoe zou het met hem gaan, zou hij al heel erg grijs zijn geworden?'' De zoetighedenverkoper in de drukste straat in Diyarbakir mist 'Apo', de Koerdische leider die inmiddels zes jaar gevangen zit. Toch blijft Abdullah ücalan zo nu en dan terugkeren in de actualiteit. Turken ergeren zich aan zijn advocaten die diens boodschappen doorgeven en de Koerden willen hem vrij krijgen.

Het was in februari 1999 dat ücalan, na zestien jaar oorlog met zijn separatistische PKK tegen het Turkse leger, in Kenia gevangen werd genomen en naar Turkije gebracht. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf die hij uitzit op het eilandje Imrali, volkomen geïsoleerd.

Voor veel Koerden is hij daarmee echter geen leider af. De zoetighedenverkoper is een van hen. Hij blijft Apo adoreren: ,,Hij is de man die de zwaar onderdrukte Koerden in Turkije een zelfbewustzijn heeft gegeven. Door hem gingen we beseffen dat we geen minderwaardig volk zijn. De Turken houden hem onder vreselijke omstandigheden vast. Dat moet veranderen.''

Aan de PKK gelieerde organisaties als de Koerdische partij Dehap en de Koerdische krant Ulkede Ozgur Gundem willen een algemene amnestie voor alle PKK'ers, onder wie dus ook Abdullah ücalan. De Turkse regering is de Koerden twee jaar geleden gedeeltelijk tegemoet gekomen door amnestie af te kondigen voor de PKK-militanten die nog steeds in de bergen van Turkije en in Noord-Irak gestationeerd zijn. Maar Abdullah ücalan is dat niet gegund. Hem wordt zelfs overplaatsing geweigerd naar een gewone gevangenis, waar contact met anderen mogelijk is.

Het enige contact dat ücalan heeft is dat met zijn advocaten, zijn psycholoog en een paar familieleden. Die mogen hem, mits de weeromstandigheden gunstig zijn voor een bootreis, op woensdagen bezoeken. De advocaten zijn een proces gestart bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om een einde te maken aan de eenzame opsluiting. Ze beweren ook dat ücalan geen eerlijk proces heeft gekregen en eisen een nieuw proces. Het zijn tevens de advocaten die de boodschappen van ücalan naar buiten brengen.

Zo nu en dan verschijnen die op internet-sites. In een van deze boodschappen zegt ücalan over een groep Koerden die hem tegenwoordig als een 'symbolische' leider zien: ,,Twintig jaar heb ik me over hen ontfermd. Kijk nu wat voor taal ze over mij bezigen. De wapenstilstand kan niet eeuwig duren. Op het juiste moment moeten we de strijd weer hervatten.''

Maar zijn de Koerden wel bereid om de vrede op te geven omdat ücalan dat wil? ,,Ik hoop dat we nooit meer terugkeren naar de donkere tijden van de oorlog'', zegt Abdulkadir Dogan, ticketverkoper bij een busbedrijf. ,,Diyarbakir heeft de periode van rebelleren achter zich gelaten. Nu is het tijd voor de wederopbouw. We hebben genoeg geleden.''

In de straten van deze grootste Koerdische stad in Turkije wordt door alle platenverkopers de nieuwste CD van Rojin gedraaid. De mooie Koerdische zangeres heeft klassieke Turkse liedjes in het Koerdisch vertaald en zingt ze op haar eigen Koerdische manier. Vroeger zongen Koerdische zangers en zangeressen alleen maar over de oorlog en de politiek. Nu heeft Rojin het alleen maar over de liefde. Diyarbakir verandert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden