Uber veroordeeld door Franse en Duitse rechters

taxidienst Uber wordt in steeds meer Europese landen verboden. Maar van hoge boetes ligt het bedrijf niet wakker.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het zit Uber niet mee deze week in Europa. Zowel in Frankrijk als in Duitsland verloor de onderneming in hoger beroep rechtszaken. Enkele taxibedrijven hadden een verbod op concurrent Uber geëist. Zij vinden het namelijk niet eerlijk dat Uber zich niet houdt aan de taxiregels. Bij Uber mag iedereen met een rijbewijs betaalde autoritjes aanbieden voor wie maar mee wil, terwijl de echte taxichauffeurs aan allerlei eisen moeten voldoen.

Een terechte klacht, menen de rechters. In Frankrijk moet Uber een boete betalen van 800.000 euro omdat het toch is doorgegaan met taxiritjes aanbieden terwijl een lagere rechter het al had verboden. Ook twee managers van Uber zijn persoonlijk beboet. In Frankrijk was een heuse taxioorlog ontstaan door de komst van Uber. Begin dit jaar blokkeerden nog honderden taxi's de weg in verschillende grote Franse steden. Ze eisten een totaalverbod op nieuwkomers op de taximarkt.

Taxichauffeurs krijgen pas een licentie als onder meer hun stratenkennis in orde is. Aan de chauffeurs van Uber wordt geen enkele eis gesteld. Dat is oneerlijke concurrentie, menen de professionals. De rechter gaat daar bijna overal ter wereld in mee. In Italië en Spanje is Uber al verboden. Vorig jaar is Uber in Nederland gestopt met de taxidienst. Ook in Duitsland had Uber zich al grotendeels teruggetrokken.

Uber richt zich nu voornamelijk op gereguleerd vervoer. Dat doet het in Nederland ook. Gewone taxi's van het bedrijf zijn op te roepen via een app op de telefoon. Deze taxidienst biedt Uber in tientallen landen aan. Door de introductie van de taxi-app Uber in 2009 zijn de taxitarieven wereldwijd enorm gedaald. Zo werd een taxi in Londen in een paar jaar tijd 46 procent goedkoper.

Ook in thuisland Amerika daalden de kosten. In New York werd een taxi in twee jaar 35 procent goedkoper. En in San Francisco, waar Uber zijn hoofdkantoor heeft, haalden taxichauffeurs in één jaar 30 procent van hun tarief af.

In Amerika zet Uber nog steeds particulieren in. Daar noemt het bedrijf zichzelf ook geen taxicentrale maar een ict-bedrijf. Daardoor hoeven ze niet te voldoen aan allerlei regels waar taxibedrijven wel mee te maken hebben.

Van de hoge boete van 800.000 euro van de Franse rechter zal Uber trouwens niet echt wakker liggen. De laatste tijd heeft het bedrijf miljarden dollars opgehaald bij allerlei investeerders.

Onder meer in Saudi-Arabië, waar het staatsfonds 3,5 miljard dollar uittrok voor Uber. Volgens deskundigen is het bedrijf nu 68 miljard dollar waard.

undefined

protest tegen Uber in Argentinië

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires had de rechter in april, enkele uren nadat Uber er zijn activiteiten had gestart, de alternatieve taxidienst al direct verboden. Lokale taxichauffeurs spanden namelijk onmiddellijk een kort geding aan. Het verbod was echter tijdelijk, tot grote ergernis van de gecertificeerde taxichauffeurs. Deze week was er een grote demonstratie. Ze blokkeerden urenlang met hun auto's de straten in Buenos Aires. Met spreekkoren en spanddoeken uitten ze hun onvrede. In meer Zuid-Amerikaanse landen ligt Uber onder vuur. De vakbonden van taxichauffeurs in Colombia, Brazilië, Peru, Uruguay en Chili zijn woedend over de taxi-app. In sommige steden wordt geweld gebruikt tegen de Uber-chauffeurs, meldt de krant El Pais.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden