Uber schikt voor 100 miljoen dollar met eigen chauffeurs

null Beeld afp
Beeld afp

Taxibedrijf Uber betaalt 100 miljoen dollar aan honderdduizend Amerikaanse chauffeurs om te ontkomen aan de vraag of zij in dienst zijn van het bedrijf of eigen baas. Als onderdeel van de deal doet Uber een aantal concessies en mag het bijvoorbeeld zijn chauffeurs niet meer zomaar 'ontslaan'. Die nieuwe rechten gelden niet voor chauffeurs buiten Amerika.

Michael Persson

De schikking is de voortijdige uitkomst van twee collectieve rechtszaken die waren aangespannen door Uber-chauffeurs in Californië en Massachusetts. Zij vonden dat zij zo werden gecontroleerd door Uber, dat zij eigenlijk geen zelfstandige ondernemers zijn, maar de facto werknemers van het bedrijf.

Die vraag is dus niet beantwoord. Chauffeurs blijven 'aannemers', zonder de rechten en zekerheden die bij het werknemerschap horen.
Wel krijgen de chauffeurs geld en meer bescherming tegen willekeur. De hoogte van de schadeloosstelling varieert van een paar honderd tot een paar duizend dollar per chauffeur; het maximum is 8.000 dollar voor chauffeurs die veel voor Uber hebben gereden.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wijzigingen

Daarnaast kunnen Amerikaanse chauffeurs dankzij de schikking niet meer plotseling uit de Uber-app worden gegooid. Dat gebeurt nu met rijders die naar de zin van het bedrijf te veel ritten weigeren. 'We zijn niet altijd goed geweest voor onze chauffeurs', erkent Uberbaas Travis Kalanick in een verklaring. 'We begrijpen dat die soms even pauze willen of een ziek kind van school moeten halen. Het is tijd dat we veranderen.'

Er komen ook speciale commissies waar chauffeurs Uber-beslissingen kunnen aanvechten en chauffeurs mogen zich organiseren in een soort vakbonden.

De zaak dreigde Silicon Valley op zijn kop te zetten. Uber, maar ook Airbnb en bijvoorbeeld de Nederlandse klussensite Werkspot, zijn exponenten van de nieuwe economie, waarbij mensen diensten via een technologieplatform kunnen inkopen bij individuele aanbieders. De koppelsites krijgen een commissie, maar zijn niet verantwoordelijk voor de transactie.

Over deze 'klusjes'-economie is dus geen uitspraak gedaan. Desalniettemin noemt Shannon Liss-Riordan, de advocate uit Boston die de belangen van de chauffeurs behartigde, de schikking 'historisch'. 'Dit significante bedrag fungeert als een strenge waarschuwing tegen bedrijven die losjes omgaan met de definitie van werknemers.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden