NieuwsDiscriminatie

Uber-app maakt melden discriminatie makkelijker, en daar zijn veel mensen blij mee

null Beeld AP
Beeld AP

Klanten én chauffeurs van Uber kunnen nu via de app met enkele klik melden dat ze zich gediscrimineerd voelen. Nodig, meent het taxibedrijf, omdat er veel leed verborgen blijft.

Sinds deze week is het makkelijker om discriminatie te melden in de app van taxidienst Uber. Een klant die een klacht indient, kan direct aanklikken dat hij of zij zich gediscrimineerd voelt. Het moet de drempel om te rapporteren verlagen, zegt Uber, omdat van veel incidenten en ‘ervaren discriminatie’ geen melding wordt gemaakt.

Een goed idee, zeggen de politie en het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. Aanleiding voor de nieuwe functie is een incident met dragqueen Jennifer Hopelezz, dragpersona van ondernemer en activist Richard Keldoulis. Ruim twee weken geleden weigerde een chauffeur van taxidienst Uber hem en drie collega’s nadat ze een filmpje hadden opgenomen om Amsterdam te promoten in aanloop naar het komende Pride-weekend. Thema: in deze stad kan iedereen zichzelf zijn.

Om aan die ironie nog een laag toe te voegen, kwam de weigering twee weken nadat verschillende Amsterdamse taxibedrijven, waaronder Uber, beloofden om discriminatie op de taximarkt tegen te gaan.

Ook die belofte kwam er dankzij Keldoulis. Toen hij vorig jaar na de botenparade van Pride geweigerd werd door een taxichauffeur van TCS zette hij daarvan een filmpje op Facebook. “Dit voelt heel naar”, zegt hij op het filmpje, terwijl de chauffeur stoïcijns voor zich uit blijft kijken.

Een woordvoerder van Uber zegt dat het bedrijf het met de nieuwe functie makkelijker wil maken om discriminatie te rapporteren, zowel voor chauffeurs als voor klanten. “De gevolgen zijn afhankelijk van de ernst van de klacht”, laat zij weten. “We nemen contact op met de chauffeur en de klant en kijken of er bewijs is. Daarna kan een waarschuwing volgen of, in het uiterste geval, kunnen we iemand de toegang tot de app ontzeggen.” De klacht is niet openbaar, op het profiel van een chauffeur of klant is niet te zien dat er over die persoon een melding van discriminatie is gedaan.

Het Meldpunt Discriminatie van de regio Amsterdam is blij met de nieuwe mogelijkheid in de Uber-app. Al benadrukt het dat ook het meldpunt graag hoort van mensen die discriminatie hebben ervaren, in de taxi of elders. Elke gemeente heeft een antidiscriminatiebureau dat meldingen verzamelt en waar mensen, als ze dat willen, verder geholpen worden.

Er gebeurt veel waar de meldpunten nooit van horen. Volgens het Amsterdamse meldpunt overkomt sommige mensen zo vaak iets vervelends dat ze geen zin meer hebben om er melding van te maken. En een deel van de mensen weet niet van het bestaan van de bureaus.

Maar de meldingen zijn belangrijk omdat de bureaus zonder cijfers niet kunnen laten zien hoe groot het probleem van discriminatie is en wie er slachtoffer van zijn. En problemen zijn er, benadrukt Keldoulis. Hij hoort van zowel dragqueens, transgenders als leermannen – mannen met een fetisj voor leer – dat ze discriminatie ervaren en geweigerd worden door taxichauffeurs.

Waar de taxibedrijven beloofd hebben hun leven te beteren, zet Keldoulis zich in om binnen de gemeenschap de bereidheid te vergroten om incidenten te melden.

De politie laat weten dat iedereen altijd aangifte kan doen, maar dat ze zich kan voorstellen dat het ook prettig is als twee mensen er samen uit komen. “Als het lukt om het onderling uit te praten, of iemand zegt; ‘zo heb ik het niet bedoeld’, dan is dat prima”, aldus een woordvoerder van de landelijke korpsleiding.

Als de nieuwe meld-discriminatie-functie in de Uber-app in Nederland haar waarde bewijst, wordt die mogelijk ook in andere landen beschikbaar gesteld.

Lees ook:

Discriminatie melden bij Uber wordt makkelijker, dankzij dragqueen Jennifer Hopelezz
Mede dankzij dragqueen Jennifer Hopelezz is het sinds deze week makkelijker om melding te doen van discriminatie bij taxidienst Uber. ‘Dien altijd een klacht in. Alleen dan kun je iets veranderen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden