'U bent niet geschikt voor het vak van arts'

Tuchtrechter verbiedt Jansen Steur zich ooit nog als medicus te melden bij het register

Dat Ernst Jansen Steur nu nog steeds achter sommige foutieve diagnoses staat, is extra reden ervoor te zorgen dat hij nooit meer als arts aan de slag kan. Dat harde oordeel velde het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle gisteren over de voormalige Twentse neuroloog. Collega-artsen in het tuchtcollege vinden het niet genoeg dat Jansen Steur is uitgeschreven uit het artsenregister: hij mag zich daar in de toekomst ook nooit meer in laten vermelden.

De vijf patiënten die hun klachten bij het tuchtcollege aandroegen krijgen grotendeels gelijk. Bij allen stelde Jansen Steur een onjuiste diagnose, schreef hij verkeerde medicijnen voor en hield hij nauwelijks - vaak hoogstens telefonisch - in de gaten of de klachten in de loop van de tijd wel spoorden met het ziektebeeld waar hij van uitging. Hij kwam 'te snel en op dubieuze gronden' tot een diagnose, zijn dossiers waren een rommeltje en hij ging eigenwijs te werk zonder een collega te consulteren. Op de zitting vorige maand in Zwolle erkende de oud-neuroloog dat hij fouten had gemaakt, maar verdedigde hij ook diagnoses en zei hij over een aantal zaken 'ik had het nu weer zo gedaan'. Die houding wordt hem in de uitspraak zwaar aangerekend.

De advocaat van Jansen Steur had aangevoerd dat de klachten al dateren van meer dan tien jaar terug, zodat de feiten zijn verjaard. Ook dat overtuigde het tuchtcollege niet, het handelen destijds van de neuroloog maakte onderdeel uit van de gehele behandeling - die nog doorging na die verjaringstermijn.

De medicijnverslaving waaraan Jansen Steur destijds leed wordt hem bijzonder kwalijk genomen. Zelf was hij van mening dat het juist een onderdeel is van verslaving om niet door te hebben dat je afhankelijk bent geworden van middelen. De tuchtrechter gaat ook daar niet in mee en zegt over het gebruik van slaapmiddelen: "Een redelijk handelen arts dient zich van misbruik van dergelijke middelen te onthouden."

"Voor een arts is dit een zeer zware uitspraak. In feite zegt de tuchtrechter namens de hele beroepsgroep: U bent niet geschikt voor het vak. We willen u er niet bij hebben", zegt de Rotterdamse hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen. "Dit gaat om zaken die artsen veel zwaarder worden aangerekend dan bijvoorbeeld per ongeluk het verkeerde knopje bedienen, ook al heeft dat de dood tot gevolg." Het gebeurt een paar keer per jaar dat een arts uit het register wordt geschrapt, maar deze zaak is volgens hem uniek omdat het een specialist betreft die niet meer werkzaam is.

Jansen Steur (68) heeft al aangekondigd niet meer als arts terug te keren. Hij heeft zes weken de tijd om tegen de tuchtuitspraak in beroep te gaan. De klagers zijn opgelucht, liet hun advocaat Yme Drost weten. "Een betere uitspraak had niet gekund."

Naast de tuchtzaak loopt een strafzaak tegen Jansen Steur, waarin justitie zes jaar celstraf eist omdat de oud-arts had kunnen weten welke schade hij zou aanrichten. "Dat vergt extra bewijs", zegt Buijsen, "en bovendien maakt de strafrechter een eigen beoordeling. Deze uitspraak heeft daar geen invloed op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden