'Typisch rustig decemberdagje op Damrak'

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag lager uit de startblokken gekomen. Dit ondanks het positieve slot van Wall Street en de koerswinsten op de Aziatische beurzen.

ANP

Het optimisme werd getemperd door indicatoren die wijzen op een lagere opening van de Amerikaanse beurzen later op de dag.

In het eerste handelsuur noteerde de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, 1,6 procent lager op 237,41 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, verloor 0,8 procent op 307,77 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 0,6 tot 1,8 procent achteruit.

Rustige dag

Ondanks de lagere standen op de koersenborden werd er niet heel veel gehandeld. ,,Het zal een typisch rustig decemberdagje worden met afnemende handelsvolumes'', aldus fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS.

ASML was de sterkste daler in de AEX met een 4,5 procent lagere aandelenkoers, nadat de Duitse branchegenoot Infineon de markt had verrast met tegenvallende kwartaalcijfers. Het chipbedrijf is in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar diep in de rode cijfers gedoken. Beleggers reageerden geschokt op de beurs in Frankfurt, het aandeel ging 23 procent onderuit.

SBM Offshore

Het koersverlies van ASML had mogelijk ook te maken met een interview in Het Financieele Dagblad met ASML-topman Peter Wennink. Door de kredietcrisis is de kredietverlening aan de sector nagenoeg stilgevallen. Daardoor dreigt een groep chipproducenten zijn toevlucht te moeten zoeken tot overheidssteun of andere, grotere chipfabrikanten.

SBM Offshore ging aan kop bij de grote fondsen met een 1,8 procent hogere aandelenkoers. De maritiem dienstverlener kondigde voorbeurs orders ter waarde van ruim 700 miljoen dollar. Het gaat onder andere om de levering van een productie- en opslagplatform (FPSO) voor Woodside Energy.

Arbeidsmarkt VS

Beleggers kijken uit naar belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten later op de dag. Het gaat om cijfers van salarisstrookverwerker ADP in de private sector over de maand november. Analisten verwachten dat de werkgelegenheid met 200.000 is afgenomen. ,,Het zal geen mooi plaatje worden. In tijden van economische verslechtering zie je altijd dat de werkloosheid heel snel oploopt'', aldus Van Zeijl.

Ook kijkt de markt uit naar cijfers van het Institute for Supply Management (ISM) voor de Amerikaanse dienstensector over de maand november.

De euro noteerde woensdagochtend 1,2685 dollar tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden