Tyfoon Morakot jaagt een miljoen Chinezen op de vlucht

Gisteren bereikte tyfoon Morakot de Chinese kust. (Trouw) Beeld AFP
Gisteren bereikte tyfoon Morakot de Chinese kust. (Trouw)Beeld AFP

Bijna een miljoen Chinezen zijn geëvacueerd voor tyfoon Morakot. Eiland Taiwan kreeg meer dan twee meter regen te verduren.

Van onze redactie buitenland

Tyfoon Morakot heeft dagenlang huisgehouden in Zuidoost-Azië. Op de Filippijnen vielen donderdag 21 doden; er zijn veel vermisten bij landverschuivingen en overstromingen, onder wie drie toeristen.

Na de Filippijnen trof Morakot (Thais voor smaragd) het eiland Taiwan. Sommige provincies in het zuiden kregen op vrijdagavond en op zaterdag meer dan twee meter regen te verwerken. Volgens het centrale weerbureau op Taiwan waren het de grootste overstromingen die het land sinds een halve eeuw getroffen hebben. Op tv-beelden was te zien hoe een (ontruimd) hotel van zes verdiepingen in de provincie Taitung voorover in een buiten zijn oevers getreden rivier viel.

Voor zover bekend vielen er op Taiwan drie doden, maar er zijn ook nog 31 vermisten, voor wier leven wordt gevreesd. In de provincie Pingtung wachten 4000 mensen in overstroomde dorpen op politieboten die hen zullen redden.

Gisteren bereikte Morakot de Chinese kust. De regering evacueerde in de provincie Fujian 505.000 inwoners en in de naburige, meer noordelijke provincie Zhejian meer dan 490.000 mensen. Alleen al in Fujian riepen de havenautoriteiten 48.000 schepen terug aan land.

Tientallen binnenlandse vluchten moesten worden uitgesteld in Fujian en Zhejian. Zelfs de bussen in Fuzhou, de hoofdstad van Fujian, konden niet rijden.

Hoewel diverse dorpen en honderden hectares boerenland werden overstroomd en honderden huizen instortten, viel het dodenaantal in China mee. Totnogtoe zijn vijf doden gemeld.

De sterke wind, die snelheden bereikte van 119 kilometer, ontwortelde en knakte bomen. Op viskwekerijen probeerden boeren de weggeslingerde vis weer te vangen. Gisteravond koerste Morakot met zo’n tien kilometer per uur enigszins verzwakt af op het aan de kust gelegen Shanghai, met zo’n 20 miljoen inwoners de grootste stad van China.

Uit voorzorg had de overheid daar opslagwater in rivieren vast laten weglopen, aldus staatspersbureau Xinhua. Shanghai hoeft niet echt bang te zijn, maar kan wel harde wind en zware regen verwachten.

De Stille Oceaan brengt de sterkste wervelstormen ter wereld voort.

Dorpelingen in district Cangnan in China proberen met zandzakken een dijkdoorbraak te voorkomen. (FOTO AP) Beeld AP
Dorpelingen in district Cangnan in China proberen met zandzakken een dijkdoorbraak te voorkomen. (FOTO AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden