Twitterende leider van de separatisten

Girkin heeft een flinke staat van dienst

GEERT GROOT KOERKAMP

MOSKOU - "Oekraïne is een misvatting", zei Igor Girkin eens tegen een vriend, die net als hij graag deelnam aan historische reconstructies van historische veldslagen. De Rus hield zich daarmee bezig als hij niet actief was op het echte slagveld.

Girkin nam deel aan oorlogen in Bosnië en Transdnjestrië, Tsjetsjenië en mogelijk ook Syrië. Tot begin vorig jaar stond hij, inmiddels kolonel, op de loonlijst van de Russische veiligheidsdienst FSB. Nu is hij wereldberoemd als de opperbevelhebber van de door niemand erkende 'volksrepubliek Donetsk'.

Girkin was een van de eersten die melding maakten van de ramp met vlucht MH17. Op dat moment was nog niet duidelijk dat het ging om een passagiersvliegtuig. "In de buurt van Torez hebben ze zojuist een An-26 vliegtuig neergeschoten. We hadden ze gewaarschuwd niet te vliegen in ons luchtruim", luidde het aan Girkin toegeschreven citaat.

Girkin (44) bedient zich van een fictieve achternaam, Strelkov, afgeleid van het Russische woord strelok, dat schutter betekent. Hij leidde een tamelijk obscuur leven tot hij in april opdook in Slavjansk aan het hoofd van een rebellengroep. Hij organiseerde de verdediging van de stad tegen de oprukkende Oekraïense troepen. Hij riep Rusland op militaire hulp te sturen. Toen die uitbleef en de lus om de stad werd aangehaald, zag hij geen andere uitweg dan uit te breken naar de regionale hoofdstad Donetsk.

Zijn strijdmakkers roemen zijn strategisch vernuft. Er zijn ook aanwijzingen dat Girkin kil en berekenend is en er niet voor terugdeinst zelf de trekker over te halen als hij dat nodig acht.

Eind jaren tachtig studeerde Girkin aan het Historisch Archief-instituut in Moskou, toen een broedplaats van andersdenkenden. Maar hij verkoos een militaire carrière. Als vrijwilliger vocht hij op de slagvelden die ontstonden aan de rand van het Sovjetrijk en daarbuiten. Net als de Russische president Poetin beschouwde hij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie als een tragedie.

Eind jaren negentig maakte hij kennis met Aleksandr Borodaj, nu premier van de 'volksrepubliek Donetsk'. Samen schreven ze reportages over Russische militaire operaties in de Kaukasus. Dit voorjaar doken beiden op op de Krim, als adviseurs van de pro-Russische leiders die er de macht hadden gegrepen.

Girkin komt uit Moskou, is tweemaal getrouwd geweest en heeft twee kinderen. Naast journalistieke en historische teksten schreef hij een boek over zijn verblijf in Bosnië, alsook een kinderboek, 'Een detective van slot Heldiborn'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden