Twitteren met God, hoe werkt dat?

André Dupuy neemt het boek 'Twitteren met GOD interactief' in ontvangst in Leiden. Beeld Tweeting with God
André Dupuy neemt het boek 'Twitteren met GOD interactief' in ontvangst in Leiden.Beeld Tweeting with God

Hij zit niet in eigen persoon achter het toetsenbord, maar wie een prangende vraag aan God heeft kan vanaf nu terecht op Twitter. In Leiden werd gisteren het internationale project 'Tweeting with God' gelanceerd. Samen met een groep katholieke jongeren wil priester Michel Remery mensen antwoord geven op vragen over het christelijk geloof en de kerk. Maar hoe doe je dat in 140 tekens?

'Tweeting with God' bestaat uit een boek, een website en een app. Nuntius André Dupuy nam gisteren het boek 'Twitteren met GOD interactief' in ontvangst in Leiden. Het boek bundelt een aantal vragen over het geloof die jongeren de afgelopen jaren stelden aan Michel Remery, die lange tijd werkte als jongerenpastor.

Tot zover weinig bijzonders, ware het niet dat de priester een opmerkelijke vorm 'bedacht' om zijn antwoorden te formuleren: in tweets van maximaal 140 tekens. "We kregen heldere, kernachtige antwoorden vanuit katholiek perspectief op onze vragen over God, geloof en kerk", vertelt Rowy van Dijk, een van de jongeren die bij het ontstaan van het boek betrokken was. "Dat hielp ons in onze zoektocht naar wat we zelf precies geloven."

Fundamentele vragen
Naast het boek zijn er ook een website en een app gelanceerd. "Via sociale media dagen we mensen uit om fundamentele vragen over hun leven en over God niet uit de weg te gaan", zo meldt de website van Tweeting with God. Het is overigens niet het enige project dat internet aangrijpt om jongeren bij het geloof te betrekken. De Protestantse Kerk lanceerde vorig jaar bijvoorbeeld al een internetkerk waar mensen terecht kunnen met 'levensvragen'.

Afgelopen weekend konden mensen een eigen vraag of gebedje aan God insturen via sociale media. De jongeren schreven die berichten (bijvoorbeeld: "Getuigt twijfelen over God van gebrek aan geloof of juist van een oprecht zoeken naar de waarheid?") vervolgens op blauwe vogels van papier die ze ophingen in de kerk - een ludieke verwijzing naar Twitter. De vragen kunnen dienen als inspiratie voor groepsgesprekken. Een deel van de inzenders zal de komende tijd antwoord krijgen via Facebook.

In gesprek met jongeren
Het project is niet alleen bedoeld voor gelovigen, maar voor iedereen die vragen over het geloof heeft, zo benadrukt de website. Het idee ontstond bij Remery toen hij in Leiden met jongeren in gesprek ging over hun vragen omtrent het geloof. Die vragen stelden ze na de mis, maar ook via Twitter en andere sociale media. De samenvattingen van de antwoorden op die vragen bundelde hij eerder in de boeken 'Twitteren met God'.

Het huidige boek, Twitteren met GOD interactief, is een samenvoeging van de eerste twee delen, aangevuld met nieuwe uitspraken van paus Franciscus. Remery vertelde dat hij de paus vorig jaar al in eigen persoon over het project had gesproken. "Hij bad daarop voor iedereen die het boek gaat lezen", aldus de priester.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden