Twittercanon en Boer Zoekt Vrouw-analyse kandidaat voor filosofieprijs

Fragment uit een uitzending van Boer Zoekt Vrouw Beeld
Fragment uit een uitzending van Boer Zoekt Vrouw

Gaat de prijs voor de 'meest prikkelende en urgente' wijsgerige publicatie naar een boek dat vrijwel volledig bestaat uit tweets? Of wordt het toch de filosofische overdenking van Boer Zoekt Vrouw?

Robin de Wever

De genomineerden voor de Socrates Wisselbeker-filosofieprijs vormen dit jaar een bont gezelschap. Op de vrijdag gepubliceerde longlist staan titels met een luchtige toon 'De filosofie twittercanon' (Leon Heuts en Herman de Regt) en 'Echte boer zoekt dito vrouw' (Eva-Anne Le Coultre), maar ook politieke reflecties.

De Wisselbeker, een initiatief van Filosofie Magazine, wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt tijdens de Filosofie Nacht. Die vindt dit jaar plaats op 12 april. Eerder ging de prijs naar Coen Simon, Andreas Kinneging en Denker des Vaderlands Hans Achterhuis.

Baudet maakte de tongen al los
Sommige politieke werken op de longlist wisten het politieke debat al flink aan te wakkeren. Conservatief denker Thierry Baudet maakte met zijn felle pleidooi tegen de Europese Unie ('De aanval op de natiestaat') waarschijnlijk evenveel vijanden als vrienden. Door soevereiniteit op te offeren aan Brussel verliezen natiestaten volgens Baudet hun sociale cohesie. Daarmee ondermijnen ze de democratie en raakt de maatschappij ontwricht.

Ook socioloog Willem Schinkel roept op tot grondige politieke veranderingen. In 'De Nieuwe Democratie' pleit hij voor meer dissensus - we moeten het vaker met elkaar oneens zijn. Het politieke debat gaat nu nog te vaak over de toon, meent Schinkel.

'Waarom geen fundamenteel debat over financiële wereld?'
Van uiterst links tot uiterst rechts - iedere politicus vindt dat de financiële markten tevreden gehouden moeten worden. Waarom is er nog geen fundamenteel debat over de vraag of financiële markten überhaupt centraal moeten staan in de politiek?

Ook arts en Trouw-columnist Bert Keizer behoort tot de twintig kanshebbers. Met zijn boek 'Waar blijft de ziel?' gaat hij in tegen hersenwetenschappers als Dick Swaab die menen dat ons handelen en denken vrijwel volledig wordt bepaald door ons brein.

De neuroloog trekt volgens Keizer te makkelijk verregaande conclusies. 'Swaab heeft bijvoorbeeld de homoseksualiteit niet ontdekt', schreef hij vorig jaar in Trouw. Het was er al; Swaab heeft er de passende neurologie bij gevonden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden