Twitter wil meer kwaliteit bieden

De mogelijkheid voor gebruikers om eenvoudiger ongewenste berichten weg te filteren op Twitter, moet het sociale medium weer relevanter maken. Twitter kondigde de zogenoemde 'kwaliteitsfilter' donderdag aan, nu het bedrijf merkt dat de groei van het aantal gebruikers afvlakt en mensen steeds minder tijd op de site doorbrengen.

De ruim 310 miljoen gebruikers van Twitter sturen samen honderden miljoenen berichten per dag de wereld in. Je kunt mensen volgen die je interessant vindt, al zijn berichten in principe voor iedereen zichtbaar.

Onder die tweets zijn er ook een hoop afkomstig van zogenoemde 'bots'. De berichten worden niet door mensen geschreven, maar door computers: vaak gaat het daarbij om spam. Het bedrijf wil dat gebruikers die 'berichten van lage kwaliteit' voortaan met de nieuwe kwaliteitsfilter kunnen blokkeren. Daarnaast is het mogelijk om meldingen die je te zien krijgt te beperken tot degene die je volgt.

Een slimme zet, vindt sociale media-expert Jarno Duursma. "Twitter moet vooral relevant zien te blijven voor gebruikers. Want hoewel de groei afvlakt, is het medium nog steeds van betekenis voor een bepaalde groep mensen, die het bijvoorbeeld gebruiken voor actualiteiten. De berichten van bots vertroebelen de kwaliteit."

De nieuwe filter komt wel rijkelijk laat, vindt Duursma. "Maar snel met dit soort ontwikkelingen is Twitter nooit geweest."

Vooral het afgelopen jaar lag de berichtendienst onder vuur. Zo zou het te weinig doen om kwetsende berichten en pesterijen te voorkomen. Verschillende bekende Twitteraars - oud-politica Femke Halsema als laatste boegbeeld - kondigden aan om die reden te stoppen met het medium. Terwijl voormalig Twitter-topman Dick Costolo ooit sprak over een potentieel van een miljard gebruikers, groeide het aantal accounts het afgelopen jaar nog 'maar' met drie procent tot ruim 310 miljoen.

Kritiek kwam er ook op de aanpak van haatzaaiende tweets, bijvoorbeeld afkomstig van terroristische organisaties. Ouders van twee Amerikanen die omkwamen in Jordanië stapten zelfs naar de rechter omdat Twitter IS-aanhangers een platform biedt. De rechter verwierp die aanklacht vorige week: Twitter kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van alle tweets.

Toch heeft het bedrijf zich de kritiek wel aangetrokken. Samen met de poging om de kwaliteit van berichten te verhogen, maakte Twitter deze week bekend dat het de afgelopen zes maanden zo'n 235.000 terroristische accounts heeft geblokkeerd. Dagelijks worden er daarmee 80 procent meer accounts verwijderd dan vorig jaar. Twitter ondertekende bovendien samen met collega-sociale media en de Europese Commissie eerder dit jaar een gedragscode met afspraken dat haatzaaiende berichten binnen 24 uur verdwijnen.

Daarmee wil het bedrijf vooral laten zien dat ze geen plek willen zijn voor haatzaaien of modder gooien, denkt Duursma. Ook dat heeft met de kwaliteit van het platform te maken. "Maar of het echt effect heeft, vind ik moeilijk in te schatten."

In het kort

Twitter komt met een 'kwaliteitsfilter'

Berichten die geschreven zijn door computers worden verwijderd

Zo wil de dienst gebruikers vasthouden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden