Twitter sluit mogelijk vestiging in Nederland

sociale media | Twitter moet bezuinigen nu het aantal gebruikers stagneert, winst uitblijft en kopers zijn afgehaakt.

Bij een ontslagronde van Twitter moeten 350 van de 3850 werknemers het veld ruimen. De Nederlandse , Duitse en Belgische vestiging van het bedrijf worden mogelijk het hardst geraakt en moeten volgens de tech-nieuwssite Recode.net sluiten.

Het sociale-mediabedrijf wil die berichten niet bevestigen.

Vorige week meldde Twitter dat 9 procent van het personeel moet afvloeien. De herstructurering gaat tussen de 10 en 20 miljoen euro kosten en is bedoeld om efficiënter te gaan werken. Het personeel zou al geïnformeerd zijn. Twitter opende in 2013 de Nederlandse vestiging. Vanuit Amsterdam verkocht het team advertenties aan Nederlandse bedrijven.

De kostenbesparing komt na mislukte overnamegesprekken van Twitter met Salesforce, Alphabet en Disney. De potentiële kopers haakten de afgelopen twee maanden een voor een af. Na de overnamegeruchten schoot de beurswaarde van Twitter kort omhoog met zo'n 30 procent, om weer met gelijke tred te kelderen toen de overnamegesprekken stagneerden.

Twitter verkeert al tijden in zwaar weer. Het lukt het sociale-mediabedrijf maar niet om winst te maken. Het aantal unieke gebruikers stagneert al een jaar rond de 300 miljoen. Dit staat in schril contrast met andere sociale-mediaplatforms zoals Facebook, dat 1,7 miljard gebruikers heeft. Nu de kopers het laten afweten, zit Twitter naar verluidt met een probleem: de kosten moeten flink omlaag en de inkomsten omhoog.

Hoewel Twitter nog steeds verlies lijdt, waren de derdekwartaalcijfers die het bedrijf vorige week presenteerde beter dan verwacht. De omzet steeg met 8 procent tot 616 miljoen dollar. Met advertenties verdiende Twitter 545 miljoen dollar, een toename van 6 procent. Desondanks stonden onderaan de streep rode cijfers: een verlies van 103 miljoen dollar.

CEO Jack Dorsey zei ondanks het verlies nog genoeg kansen voor het medium te zien. "We hebben een duidelijk plan en we nemen maatregelen om Twitter op de lange termijn te laten groeien", zei hij in een persbericht na de presentatie van de cijfers.

Twitter werd tien jaar geleden opgericht. De korteberichtendienst, waarbij gebruikers teksten van maximaal 140 tekens kunnen versturen, worstelt met de eigen identiteit. Het is een advertentienetwerk, maar ook een plek voor micro-bloggers.

In Nederland is het nog altijd een populair medium voor - vaak hevige - discussies over maatschappelijke thema's.

Omdat het sociale-mediabedrijf geen duidelijke richting heeft gekozen, blijft een winstgevend model volgens analisten uit. De bezuinigingsmaatregelen die Twitter vorige week aankondigde, moeten het bedrijf in 2017 uit de rode cijfers helpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden