Twitter probeert IS te verslaan

Beeld uit een propagandafilmpje van IS. Beeld Islamitische Staat
Beeld uit een propagandafilmpje van IS.Beeld Islamitische Staat

Ze mochten maandenlang hun gang gaan, maar nu moet het maar eens klaar zijn. Twitter haalt stevig de bezem door accounts die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Zeker tienduizend aanhangers van de terreurgroep zijn de afgelopen weken van het sociale netwerk gegooid.

Hoeveel IS-aanhangers er actief zijn op Twitter weet niemand, maar er zijn wel onderbouwde schattingen. Het zijn er maximaal 70 duizend, stelde de Amerikaanse anti-terreur-denktank Brookings Institute vorige maand in een onderzoek. De 'meest conservatieve' schatting van het instituut gaat uit van zeker 46 duizend accounts.

Sommigen daarvan zijn officieel verbonden aan de terreurgroep, maar veruit de meeste zijn van individuen die IS-strijders een warm hart toedragen. Zij verkondigen de IS-boodschap met verve, en velen deinzen er niet voor terug om bloederige beelden te tonen die geschoten zijn op het slagveld.

In 2013 en een groot deel van 2014 konden de meesten vrijwel ongestoord hun gang gaan. Twitter blokkeerde hier en daar een account, maar zag de meeste geweldspropaganda door de vingers.

In één dag 10 duizend accounts gekuist
Een paar maanden geleden is dat veranderd, laat het sociale netwerk weten aan The New York Times. Sindsdien blokkeert het wekelijks 'tot zo'n 2000 aan IS gelieerde accounts per week'. 2 april hield het bedrijf een grote schoonmaak. Binnen 24 uur schrapte het zo'n 10 duizend accounts die zich schuldig maakten aan 'gewelddadige bedreigingen'.

Pijnlijk voor IS, want dat is voor de verspreiding van diens propaganda en het werven van nieuwe rekruten afhankelijk van sociale media.

Dat Twitter IS-aanhangers nu dichter op de huid zit, is te danken aan activisten. Zij brachten de accounts de afgelopen maanden in kaart en hielpen Twitter een eindje op weg. Ook markeerde een aantal activisten de accounts als strijdig met de gebruiksvoorwaarden. Die meldingen belandden vervolgens op de burelen van Twitters handhavingsdienst.

'Aantal nieuwe accounts groeit snel'
Of de recente maatregelen genoeg zijn om de meeste IS-aanhangers te verjagen, moet nog blijken. Volgens de cijfers van het Brookings Institute zijn veruit de meeste accounts aangemaakt in het afgelopen jaar. Dat doet vermoeden dat het aantal aanhangers ondanks de maatregelen alleen maar toeneemt.

Bovendien kleven er volgens Brookings significante nadelen aan de schoonmaakbeurten. "Het schorsen van accounts lijkt het moeilijker te maken voor aanhangers om onderdeel te worden van ISIS' sociale netwerk", schrijft Brookings in haar onderzoek. "Maar het leidt er ook toe dat ISIS-aanhangers meer geïsoleerd raken. Dat kan ervoor zorgen dat zij die wél doordringen tot het sociale netwerk sneller en heviger radicaliseren."

Ook is het nog maar de vraag of het verwijderen van accounts op de lange termijn wel een goede oplossing is. Veel IS-aanhangers die eruit gegooid zijn maken direct een nieuwe account aan, claimt anti-IS-activist @JewHadi in de Times. De meestgebruikte truc, volgens hem: dezelfde gebruikersnaam aanmaken, maar dan met een nummer erachter.

Een van de fanatiekste voorbeelden is ene 'turjuman', die op het moment dat het Times-artikel gepubliceerd werd de accountnaam @turjuman123 gebruikte. Hij zou 122 keer verwijderd zijn en even zo vaak digitaal zijn gereïncarneerd. Het einde van dat kat-en-muis-spel is nog niet in zicht. Op het moment van schrijven is de account @turjuman123 ook alweer geschrapt. Op naar @turjuman124 en @turjuman125.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden