Twitter is een zeer sociaal medium

Maken twitteren en sms’en de wereld socialer? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. De tweedeling is duidelijk: wie zelf twittert, is enthousiast. De niet-gebruikers mopperen.

’Mijn zoon verloor zijn mobiel in het Wilhelminapark, heeft iemand hem gevonden?’ ’Wie kan X naar de huisartsenpost in Amersfoort brengen? De taxi wil haar niet meenemen; ze heeft geen contant geld in huis’. Twee voorbeelden van twitterberichten uit mijn timeline, de reeks berichten die ik dagelijks via twitter ontvang. Via twitter heb je een enorm bereik. Een fascinerende en mooie ontwikkeling. Ook op andere manieren helpen twitteraars elkaar. Ze geven informatie, bieden banen aan, regelen een magnetron voor een bejaarde buurvrouw. Of ze maken een simpel gebaar: ’Sterkte tijdens je sollicitatiegesprek’. Kortom: twitter is een zeer sociaal medium. Geen vervanging van echt contact, maar een heel bijzondere aanvulling.

Olga Leever Utrecht

Sms. Save my soul. In het morse-alfabet verschilt het maar één streepje van het sos-signaal. Zo bekeken zijn sms’en en twitteren het sociale contact van bootjes op een kalme en soms woeste levenszee.

René Jacobs Amsterdam

Twitteren en sms’en krijgen altijd voorrang. Ze degraderen de gesprekspartner tot minder belangrijk en maken een normale communicatie onmogelijk. Veel tweets zijn bovendien onnozel geklets. Het is een zinloze tijdsvulling die voortkomt uit de angst vergeten te worden. Mijn voorkeur ligt toch in het persoonlijke contact en een goed gesprek met volledige aandacht voor de ander. Ik blijf dus ouderwets sociaal.

Irma Pauw Almere-Buiten

Als ik mensen hoor discussiëren over twitteren word ik helemaal vrolijk. Want wat stelt twitteren nou eigenlijk voor...? ’Twiet, twiet, twiet, twiet, twiet’. Het is gekwetter, gezellige oppervlakkige ’hallo’-contacten, zoals de vogeltjes buiten ons in de vroege ochtend laten weten dat er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen is. Niks mis mee.

Els Coppens van de Rijt Vlierden

Het is moeilijk te zeggen waar digitale communicatie toe leidt. Er zullen twee groepen ontstaan: zij met digitale contacten en zij met persoonlijke contacten. Ik gebruik zelf geen mobiel omdat ik niet zeker weet of de straling ongevaarlijk is. Het wordt me steeds moeilijker gemaakt mee te doen aan het sociale leven. Ik kan niet op bezoek waar een draadloos netwerk is of als het huis vlakbij een zendmast staat. Ik kan zelfs niet bij mijn kinderen op bezoek. Zij leven in een digitale, draadloze wereld.

Alice Lentjes Ruurlo

Sociale media zoals Facebook bieden interessante communicatiemogelijkheden. Voor studenten die, zoals ik, tijdelijk in het buitenland zitten, is het een prettige manier om op de hoogte te blijven van het nieuws uit Nederland. Daarnaast kun je makkelijker contact houden met nieuwe en oude vrienden. Het was nog nooit zo makkelijk om internationaal logeeradressen te verzamelen. Wat me hier in de VS opvalt, is dat men genoeg krijgt van de talloze ’vrienden’ en oppervlakkige berichten. Hoogstens de online uitnodigingen voor sociale evenementen in het echte leven werken nog uitstekend. Het is net als het Kamerlid dat dagelijks tientallen berichten twittert naar duizenden kwetterende volgers: overdaad schaadt.

Jan Willem Slaa, Berkeley USA

Sms’en in een grote groep sluit anderen uit, wat de sociale samenhang verstoort. In mijn lagereschooltijd stuurden wij briefjes de klas door. De briefjes die niet privé waren, bespraken wij in de pauze met ons vriendinnengroepje. Dat mocht niet van de onderwijzer met als argument: uitsluiting van anderen. Later, tijdens mijn onderwijsloopbaan, verbood ons docententeam de dubbeltaligen om in de klas met elkaar te spreken in een taal die de rest niet begreep. Ook met als argument:uitsluiting van anderen. Door anderen uit te sluiten wordt men wel socialer in de eigen groep, maar niet tegen degenen die daar niet toe horen.

Ineke Smits, Amsterdam

Bij de bushalte, in de trein zie ik jongeren gebogen staan over hun mobieltjes. Ze zijn niet meer in staat om iemand in levenden lijve te begroeten of er een gesprek mee aan te gaan. Zelfs de ’volwassenen’ in de politieke arena maken zich er schuldig aan. Laat politici liever debatteren en controle uitoefenen over de grote vraagstukken van het land, dan twitteren!

Henk van der Horst, Hoogland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden