Twistende parlementen Libië sluiten politiek akkoord

Twee politici van de rivaliserende parlementen in Libië tekenen hun akkoord, Awad Mohammed Abdul-Sadiq (L) van het door islamisten gesteunde Algemeen Nationaal Congres (GNC) in de hoofdstad Tripoli, en Ibrahim Fethi van het internationaal erkende parlement in Tobruk. De overeenkomst werd ondertekend in buurland Tunesië. Beeld afp
Twee politici van de rivaliserende parlementen in Libië tekenen hun akkoord, Awad Mohammed Abdul-Sadiq (L) van het door islamisten gesteunde Algemeen Nationaal Congres (GNC) in de hoofdstad Tripoli, en Ibrahim Fethi van het internationaal erkende parlement in Tobruk. De overeenkomst werd ondertekend in buurland Tunesië.Beeld afp

Leden van de twee rivaliserende parlementen van Libië hebben in Tunesië een akkoord gesloten over het delen van de macht. Ze willen daarmee voorbijgaan aan een door de Verenigde Naties bemiddelde overeenkomst, maar het lijkt erop dat er niet veel draagvlak is voor het akkoord.

Ibrahim Amash, vertegenwoordiger van de internationaal erkende regering, zei zondag op een persconferentie dat er een afzonderlijk akkoord met de islamistische regering is gesloten om de 'buitenlandse inmenging' van de VN-overeenkomst te vermijden.

Die overeenkomst werd opgesteld door de voormalige gezant van de VN in Libië , Bernardino Leon. Diens neutraliteit werd in twijfel getrokken nadat hij vorige maand een betrekking aanvaardde in de Verenigde Arabische Emiraten, die een kant in het conflict in Libië steunen.

Libië is in chaos afgegleden na de val en dood van dictator Moammar Kadafi in 2011. Het land heeft nu twee regeringen: een internationaal erkende in de oostelijke stad Tobruk en een die door islamisten wordt gesteund in de hoofdstad Tripoli.

Abu Bakr Beira, een prominent lid van het parlement in Tobruk, noemde het akkoord 'een stap in de goede richting om aan interventie door buitenlandse entiteiten en manipulatie te ontkomen'. De woordvoerder van hetzelfde parlement zei echter dat het nieuwe akkoord niet representatief is. "Het is een individuele inspanning en een kinderachtige poging om onder de ondertekening van het echte akkoord uit te komen", zei Faraj Abu Hashim.

Volgens het nieuwe akkoord moeten er twee commissies van elk tien leden worden gevormd, waarin beide kampen even zwaar vertegenwoordigd zijn. De ene commissie zou binnen twee weken een regering van nationale eenheid moeten vormen, de andere moet een nieuwe grondwet opstellen en binnen twee jaar parlementsverkiezingen voorbereiden.

Maar volgens de voorlichtingsdiensten van beide kampen staat bijna de helft van elk orgaan nog steeds achter het VN-akkoord, zij het met bedenkingen. De VN hebben bij herhaling laten weten dat er aan het voorstel niet kan worden getornd.

De VN-overeenkomst moet komende week in Rome worden bekrachtigd, maar de internationaal erkende regering is tegen omdat de eenheidsregering iedere hooggeplaatste Libische functionaris die niet door unaniem door alle leden wordt gesteund mag ontslaan.

Tobruk ziet deze clausule als een poging om zijn fel anti-islamistische legerchef, generaal Khalifa Hifter eruit te werken. De islamistische autoriteiten zijn ontevreden over het akkoord omdat er onvoldoende garanties zijn dat het islamitische recht zal worden doorgevoerd.

Westerse landen dringen er bij de Libische regeringen op aan snel tot een vergelijk te komen. De instabiliteit in het land geeft ruimte aan extremistische groepen als Islamitische Staat en mensensmokkelaars zien door de chaos hun kans schoon om migranten en vluchtelingen op gammele boten de zee op te sturen naar Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden