Twist over moslimdoden

Ook de doden wordt geen rust gegund in de godsdiensttwisten van het derde millennium. In het Texaanse dorp Farmersville heerst opschudding over plannen voor een islamitische begraafplaats. Columnisten maken zich vrolijk over de zorgen van dorpelingen en bezweren dat doden geen heilige oorlogen kunnen voeren en dat Dracula en andere vampiers verzinsels zijn en daarom evenmin geschikt voor de jihad.

De inwoners van Farmersville bespraken de kwestie in het gemeentehuis. Er kwam veel emotie los. Dreigde er ook lijkengif in het drinkwater te sijpelen, zo vroegen ze zich af. Want, zo wisten ze, moslims stoppen hun doden zo maar onder de grond, gewikkeld in doeken en niet in een doodkist. Nou zijn er inderdaad moslims die het zo doen, maar de doodskist is in de moslimwereld toch geen onbekend artikel. Je kunt dat zien op toevoerwegen naar de heilige stad Najaf in Irak. Daar bevindt zich een gigantische dodenakker, waar de sjiitische moslims uit heel Irak hun overledenen begraven. Je ziet daar op die wegen auto's rijden met op het dak een doodskist.

De organisatoren konden op dit punt de bewoners van Farmersville geruststellen, de plaatselijke moslims zouden hun doden in een kist begraven. Maar zou er misschien ook een moskee komen, of erger nog, een madrassa, een islamitisch leerinstituut? En dreigde er dan niet indoctrinatie van jongeren? Een aanwezige stelde voor om het perceel dat de moslims wilden kopen te besprenkelen met onrein varkensbloed.

Mogelijk waren de angsten aangewakkerd door de aanslag in Garland, enige tientallen kilometers verderop. Twee gewapende lieden probeerden daar begin mei een bloedbad aan te richten onder bezoekers van een tentoonstelling van spotprenten over Mohammed. Ook Mohammed is zo'n dode die geen rust krijgt en voortdurend in de godsdiensttwisten betrokken wordt. Enige eeuwen na zijn dood (aangenomen dat hij bestaan heeft) kreeg hij allerlei, soms vreselijke uitspraken in de mond gelegd. Aan die uitspraken ontleent bijvoorbeeld IS het recht en zelfs de plicht om gruweldaden te plegen. En dat spoort westerse cartoonisten weer aan om de profeet van de islam te overladen met hoon, reden voor beledigde gelovigen om hun Mohammed te 'wreken'. En zo blijft het bloed stromen.

Nog wat routineberichtjes: in Nottingham vernielden vorige week onbekenden een islamitische begraafplaats en in de Indiase stad Ayodhya sloopten vandalen het 'graf van Seth', de zoon van Adam, beiden volgens de islam profeten. En de Iraanse autoriteiten ploegen sinds enige jaren in de stad Shiraz een begraafplaats van de aanhangers van het bahaigeloof om, zodat het enige opwekkende nieuws over doden uit Timboektoe komt. In die beroemde pelgrimsstad in het Afrikaanse Mali voerden islamitische extremisten in 2012 en 2013 een schrikbewind over levende en dode medemoslims. De levenden liepen het risico van executie (zelfs steniging) of amputaties. En verder vernielden vrome bruten eeuwenoude mausolea van heiligen, omdat ze heiligenverering afgodisch vonden en ouderwets. Het is gelukt om veertien vernielde mausolea te restaureren. In Timboektoe hebben de doden weer even rust.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden