Twintiger weet al: voor 65ste met pensioen

Van onze redactie economie

Slechts één op de vijf werknemers weet zeker dat hij tot zijn 65ste door wil. Zelfs voor veel werkende twintigers is daar al geen denken aan.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2005, die TNO en CBS hielden onder 23.000 Nederlandse werknemers. Veruit de meeste twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers betwijfelen of ze tot de wettelijke AOW-leeftijd door willen, of weten nu al zeker dat ze dat níet willen. Veel werkenden die eenmaal de zestig zijn gepasseerd, willen de laatste paar jaar ook nog wel door.

Docenten (vooral in het hoger onderwijs), boeren en artsen willen gemiddeld genomen wat vaker doorwerken. Dat geldt eveneens voor alleenstaanden en mensen die in goede gezondheid verkeren. Ook een niet al te stressvolle baan helpt.

Juist over dat laatste klagen veel werknemers. De helft van de ondervraagden zegt vaak of zelfs altijd te veel werk op zijn bordje te krijgen. Een kwart moet regelmatig veel kracht verzetten, één op de tien werknemers moet regelmatig zijn stem verheffen om zichzelf verstaanbaar te maken. Eén op de drie zegt met lichter werk langer aan de slag te kunnen blijven.

Het nieuwe kabinet wil mensen prikkelen tot hun 65ste door te werken, zodat ze meer AOW-premie opbrengen. Hoe eerder ze stoppen, hoe meer ’boete’ ze hun verdere leven betalen via een heffing op hun aanvullende pensioen, voor zover dat meer dan 18.000 euro bedraagt. Het kabinet wil met bonden en werkgevers bespreken hoe wordt omgegaan met zelfstandigen en mensen met een zwaar beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden