Twintiger laat zich niet wegzetten als profiterende tuttebel

Sarah Sluimer, artistiek coördinator van de Tolhuistuin. Beeld Sarah Sluimer
Sarah Sluimer, artistiek coördinator van de Tolhuistuin.Beeld Sarah Sluimer

Aanvankelijk geamuseerd las Sarah Sluimer, artistiek coördinator van de Amsterdamse Tolhuistuin, de column van filosoof Ger Groot over het interview dat ze afgelopen vrijdag 13 maart aan NRC Next gaf. Groot is verbolgen over het feit dat hij, als zestiger met grijze haren, niet welkom meer zou zijn. Dat schoot Sluimer in het verkeerde keelgat. "Waarom zou ik me weg laten zetten als een blasé overjarige puber", vraagt ze zich af in haar reactie.

'Geen debatten met grijze heren over de Europese unie', stelde ik in het interview met NRC Next. Waarom? Omdat dit al op heel veel andere plekken gebeurt. Sterker nog: ons medialandschap wordt nog steeds grotendeels gedomineerd door mannen die zo'n tien tot twintig jaar na de oorlog geboren zijn.

Non-usual suspects
Wat wij in de Tolhuistuin proberen, is consequent ruimte bieden aan groepen die zich nog niet in het centrum van de macht bevinden. Aan kunstenaars, theatermakers, opiniemakers en journalisten die nog iets te veroveren hebben. Non-usual suspects die met frisse moed de belangrijke thema's van vandaag bekijken. Die talenten zullen zeker arrivés ontmoeten. Grijs haar hebben is geen reden om niet uitgenodigd te worden. Van belang is dat jong iets opsteekt van oud en oud zichzelf vernieuwt door de blik van jong.

Groots verdriet om het feit dat de Tolhuistuin niet meer is wat het was toen hij daar als kleine jongen rondbanjerde, keldert in zijn stukje in één moeite door naar een staaltje generatiebashen, waarin hij mij en mijn leeftijdsgenoten weg zet als profiteurs, verwende luilakken en naïeve kinderen die met een biertje in de hand nadenken over het volgende feestje waar ze bakken met geld over de balk gaan smijten.

Bang voor nieuw elan
Dat een interview over de plannen die ik heb met een opkomend centrum voor cultuur zoveel generatiefrustratie opriep, verbaasde me. Oei, die heeft er niets van begrepen, dacht ik. En: niet in discussie gaan met iemand die gewoon een haakje zocht om zijn gal te spuwen en dat haakje opgelucht vond toen hij iets las over drinken en dansen en twintigers. Ik moest er zelfs een beetje om lachen.

Maar mijn aanvankelijke geamuseerdheid sloeg al snel om in verontwaardiging.

Waarom zou ik me weg te laten zetten als een blasé overjarige puber, simpelweg omdat iemand bang is voor een nieuw elan?
Als u het over de luiheid van mijn generatie wil hebben, meneer Groot, kan ik u zeggen dat alleen al in de Tolhuistuin twintigers werken die voor weinig geld, maar met een onvoorstelbare daadkracht zichzelf de benen uit het lijf rennen om mooie, aansprekende en spannende dingen te maken.

En dat geldt niet voor hen alleen, om mij heen zie ik talloze generatiegenoten zich met een groot bewustzijn en een scherp oog op hun werk storten om iets wezenlijks bij te dragen aan onze samenleving.

Afkeurend toontje
Wat mijzelf betreft: waar haalt u het lef vandaan mij weg te zetten als een tuttebel die klaagt over de generatie babyboomers en daarnaast een vorm van leeg hedonisme zou omarmen? En wat ik nog veel kwalijker vind: ik denk dat u dit allemaal niet had geschreven met zo'n vaderlijk, afkeurend toontje als ik een man van 29 was geweest.

In een ding had u in ieder geval gelijk. Voor uw ouderwetse denkbeelden krijgt u bij mij geen podium. En dat ligt niet aan uw grijze haar. Dat ligt aan het feit dat u geen flauw benul heeft van wat er op dit moment in de samenleving allemaal aan de hand is. En dat ligt aan het feit dat u klaagt. En daar hou ik niet zo van.

Alstublieft, in het belang van uw studenten. Open uw ogen. Ga eens met een zakje krentenbollen in dat Maagdenhuis staan. Zing voortaan elke morgen onder de douche dat geweldige nummer 'Zeur niet' (het is uit uw tijd, u moet het kennen) om uzelf moed in te spreken. Het is nooit te laat om een leuke babyboomer te worden.

Sarah Sluimer is 29 en sinds januari 2015 artistiek coördinator van de Tolhuistuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden