Twintig procent meer vluchtelingen in nieuwe Pauluskerk

Dominee Dick Couvee in de nieuwe Pauluskerk, waar opvang wordt geboden aan mensen drugsverslaafden, dak- en thuislozen en vluchtelingen. Beeld anp

Het aantal vluchtelingen dat aanklopt bij de Rotterdamse Pauluskerk is in 2012 met 20 procent gestegen. Dominee Dick Couvée verwacht dat die groei zal doorzetten. Van de 15.000 à 20.000 vreemdelingen zonder verblijfspapieren in Rotterdam, doet zo'n 10 procent een beroep op de maatschappelijke en medische dienstverlening in de Pauluskerk.

Dat zei Couvée donderdag tijdens een rondleiding door de nieuwe Pauluskerk. Die staat op de plek van de oude Pauluskerk die in 2007 werd gesloopt en decennialang een berucht toevluchtsoord voor drugsverslaafden was. Het nieuwe gebouw is helemaal toegesneden op de groeiende aanloop van hulpzoekers.

Door zijn vorm en uitvoering heeft de nieuwbouw al de bijnaam De Diamant verworven. Hij maakt deel uit van het Calypso-complex, een opvallend ontwerp van de Brit William Alsop in het hart van Rotterdam. Op zondag 2 juni wordt de nieuwe kerk officieel geopend.

Nu de junks worden opgevangen door de gemeente, richt de Pauluskerk zich op anderen in de marge van de samenleving. Mensen zonder papieren, zoals dominee Couvée illegalen consequent noemt, vormen de grootste groep. De kerk biedt hen 'bed-bad-brood', onder andere in over de stad verspreide panden die dienen als nachtopvang. In de Pauluskerk zelf zijn 12 kamers waarin vluchtelingen tijdelijk kunnen worden gehuisvest.

Couvée neemt krachtig stelling tegen de overheid die vluchtelingen opsluit. Onder verwijzing naar de situatie in de Amsterdamse Vluchtkerk zegt hij: 'Ik kan niet voorkomen dat mensen worden opgepakt, maar dit is wel een kerk. In de praktijk geniet men hier een zekere bescherming die door de overheid wordt gerespecteerd.''

In de Pauluskerk werken zo'n 250 vrijwilligers. Behalve als (hervormde) kerk met diensten op zondag, zal het nieuwe gebouw ook dienstdoen als sociaal-cultureel podium. De nieuwe kerk kostte 4,5 miljoen euro. Het grootste deel van dat bedrag is opgebracht door de verkoop van een stuk van de grond waarvan de Pauluskerk eigenaar was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden