Twintig jaar pinball in de Polder

Flippervereniging viert jubileum met toernooi: gewoon lekker rammen

REPORTAGE | JORIS BELGERS | AMSTERDAM

De kenmerkende kakofonie van rammelende en rinkelende flipperkasten vult de ruimte. Tientallen mannen staan fanatiek te rammen op de knoppen aan de zijkanten van de verschillende machines. Flipperen in wedstrijdvorm, op het Dutch Pinball Open dat afgelopen weekend werd gehouden in Amsterdam.

Want dit weekend vierde de Nederlandse Flippervereniging (NFV) haar twintigjarig jubileum. Het is met 1100 leden de grootste flippervereniging ter wereld, op het clubhuis in Ederveen beheert ze honderddertig flipperkasten. En op deze speciale editie van het jaarlijkse flippertoernooi, in de Amsterdamse Heldringschool, zijn zo'n vijfhonderd flipperaars, verzamelaars en hobbyisten uit verschillende landen samengekomen.

Flipperfan Jim Jansen schreef het jubileumboek 'No Balls, No Glory' (tevens het motto van de vereniging) over 'twintig jaar pinball in de polder'. Jansen loopt vrolijk tussen de verschillende kasten door: "Er staan er hier honderdachttien!"

Zelf is hij geen hardcore flipperfreak. "Ik ben wat je noemt een echte caféflipperaar. Biertje, eurootje in de kast, en dan lekker rammen." In het jubileumboek heeft hij twintig bijzondere flipperkasten beschreven, maar ook twintig fervente flipperaars geportretteerd.

"Ik was op zoek naar het menselijke verhaal, er zit echt een hele subcultuur achter." Enthousiast vertelt hij over de hobbyisten en mensen die thuis zelf kasten bouwen. Over de man die begon met een paar machines in zijn schuurtje, en inmiddels vier loodsen huurt om ze alle veertig kwijt te kunnen. Of die man die door rsi in zijn schouder noodgedwongen moest kiezen tussen zijn baan of zijn flipperliefde.

Voornamelijk mannen van middelbare leeftijd kijken bij een standje geïnteresseerd naar flipperkastonderdelen; sommigen bladeren door handleidingen en allerhande flipperparafernalia. Gesprekken gaan over 'multiballs', 'droptargets' en 'bumperjets'. En overal kasten: kleurrijke, lawaaierige machines, met thema's variërend van AC/DC tot X-Man.

Ondertussen is de halve finale begonnen. Een speler vloekt, geeft een mep tegen de kast, en maakt plaats voor zijn tegenstander. "Er staan hier twintig kasten. Elke speler kiest er zes, dan worden de scores geïndexeerd, en uiteindelijk blijft er een winnaar over", legt Jansen de speelwijze uit. Op de piepjes en bliepjes na is het doodstil in de zaal, de omstanders volgen het geflipper met gespannen gezichten.

René van Gool (48) staat even later buiten tevreden een sapje te drinken. "Ik moet nog twee potjes, dan sta ik in de finale." Hij flippert zo'n vijftien wedstrijden per jaar, in binnen- en buitenland. "In 2010 won ik op een toernooi in Rome van de wereldkampioen. Alsof je de hele wereld aankan", glundert hij. Veertig jaar geleden zag hij zo'n machine voor het eerst, hij was meteen verkocht. "Die lampjes, flitsen, dat geluid, dat trekt je als kind enorm." En nog steeds staat hij achter de kast, zo'n vijftien uur per week.

Er lopen hier nogal wat fanatici rond, beaamt Jansen. "Sommigen nemen het misschien iets te serieus", grinnikt hij. Achter een van de kasten staat oud-minister Gerrit Zalm, aanwezig om het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst te nemen. Zalm is erelid - zoals bekend stond er op zijn werkkamer op het ministerie ook een flipperkast. Ook vandaag speelt de huidige topman van ABN Amro een paar balletjes. Gewoon lekker rammen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden